Tippek a gördülékeny beszoktatáshoz

A bölcsődébe vagy óvodába járás nagy mérföldkő a gyermek számára. Azonban amikor először lépi át a kicsi az óvoda vagy bölcsőde küszöbét, akkor egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Szerencsére a szülő sokat tehet annak érdekében, hogy a beszoktatás minél könnyebben menjen.

[wp_ad_camp_1]

A beszoktatás nem csak a gyerek, hanem a szülő számára is nehézségeket rejt magában. A beszoktatás az egész család életére kihatással van, hiszen a gyerek ekkor lép először külön útra, ekkor lehet igazán érezni, hogy a szülőkről való leválás megkezdődik. A szülők fejében számos kérdés felvetődik, hogy jó döntés volt-e, nem túl korai-e, tetszik-e majd neki az ovi, lesznek-e barátai. Annak érdekében, hogy minél könnyebben menjen a beszoktatás, fontos, hogy a gyereknek legyen egy megszokott napi rendje, ami biztonságot nyújt számára. A gyerek sokkal könnyebben igazodik az intézményes napirendhez, ha már otthon is volt egyfajta rendszer. Így sokkal kevesebb változással kell egyszerre szembe néznie a gyereknek. A kicsik számára sokkal könnyebb lehet a beszoktatás, ha valami olyan lehet nála, ami az otthonra emlékezteti, tehát egy úgy nevezett átmeneti tárgy. Ez lehet egy plüssállat, egy cumi vagy egy ruhadarab.

Nem könnyű, amikor először kell elválni a gyerektől. A szülőt és a gyereket is egyaránt nehezen érinti a reggeli elválás. Erre jobb lélekben felkészíteni a gyereket és a szülőnek is felkészülnie az elválásra. Mindenképp beszélni kell a gyerekkel a változásokról. A legjobb, ha a szülő elmondja micsoda izgalmak várnak rá, de a kihívásokat sem szabad eltitkolni. Manapság nagyon sok mese, dal, vers szól az óvodáról és a beszoktatásról. A nyílt napi látogatások is sokat segíthetnek az elválás megkönnyítésében. Az első búcsúzkodások elnyújtottak és nehézkesek. Holott a rövid, de tartalmas búcsúzkodás sokkal jobb, mindkét félnek.