Természetes módszerek a szervezet pH-szintjének kiegyensúlyozására

Az egészségügyi szakemberek szerint a megfelelő pH-egyensúly megőrzése rendkívül fontos egészségünk és jólétünk szempontjából. A hidrogén ereje vagy pH a szervezetünkben lévő hidrogénion koncentráció szintjének mérése. 1–14 a pH-skála tartománya, a „7” pedig semlegesnek tekinthető. A 7-nél kisebb pH savas, 7-nél nagyobb pH-értéke lúgos vagy bázikus. A test ideális pH-értékének 7,30 és 7,45 között kell lennie. A túlsavas rendszer problémájának kezelése szükséges ahhoz, hogy visszanyerjük testünk vitalitását.

Belső rendszerünk egyensúlyba hozása lehetséges, ha a savas ételeket lúgosra cseréljük. Fontos azonban, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, miközben életmódját vagy étrendjét módosítja. Az alábbiakban felsorolunk néhány természetes módszert a test pH-értékének kiegyensúlyozására. Fontos, hogy az étrendben 75-80%-ban lúgosító hatású élelmiszerek szerepeljenek. A legtöbb gyümölcs és zöldség, különösen a sötétzöld levelű fajták lúgosító hatásúak, így a joghurt, a mandula, a quinoa, a köles, a szójabab, az amaránt, a rukkola, a spárga, a tejsavó és a hajdina. Mindenféle hús savas, valamint a tészták, üdítők, sajtok, alkoholos italok, kávét stb. A bio, friss, élénk színű vagy erősen pigmentált élelmiszerek nagyon előnyösek.

A káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat a szervezet pH-értékének egészséges szintre való kiegyensúlyozásához. Bár nincs sok tudományos kutatás ezzel kapcsolatban, anekdotikus beszámolók azt sugallják, hogy a káliumban gazdag ételek befolyásolják a vizelet pH-ját, és támogatják a veséink működését is. Az érett banán, körte, érett bogyók, sárgadinnye, narancs, mazsola, fehér burgonya, citrom néhány olyan élelmiszer, amely magas káliumszintet tartalmaz. A pH-szint növelése és fenntartása érdekében vegye be ezeket az élelmiszereket napi étrendjébe. Az emésztőenzimek fogyasztása segíthet a pH egyensúlyban.