Természetes megoldás gyomorégésre és savrefluxra

Sokszor háttérbe szorítjuk a rendszeres étkezést, és a folyamatos rohanásban az étrendünk összetételére sem tudunk megfelelően figyelni. A kellemetlen, égető érzés gyakori jelenség a rendszertelen táplálkozásban. Szintetikus tablettákkal pedig csak még jobban terheljük az emésztő rendszerünk…Igyekezzünk változtatni az életmódunkon, de addig is a természet felkínál néhány hatékony megoldást!

[wp_ad_camp_1]

A gyomorból a nyelőcsőbe vagy szájüregbe visszaáramló táplálék gyomorsavval vegyülve kellemetlen, égető érzést okoz. Ezen felül a nyálkahártyát is roncsolja. Érdemes azonnal cselekedni, amint jelentkezik az émelyítő érzés. Például a keményítő savlekötő tulajdonsága miatt a nyersen préselt burgonyalé első helyen szerepel a megoldások között. Elegendő 2 kisebb krumpli, a turmixolt péphez adjunk dupla mennyiségű langyos vizet. Lassan elkortyolgatva enyhíti a gyomorégést. De sárgarépa, vagy zeller is akad a konyhában. A zöldségek lúgos kémhatásukkal szintén elbánnak a felesleges savval. Egy pohár frissen elkészített lé hatékony megoldást jelent. A reszelt mandulából elég csak egy kis kanállal szájba venni, ha érezzük, hogy ebéd után nagy a gond. Fontos, hogy alaposan rágjuk meg, és pépként juttassuk a szervezetünkbe.

Gyomorégés - Savreflux
Gyomorégés – Savreflux

A gyomorsavat kellően semlegesíti a tej is – azonban már egy pohár vízzel is sokat javítunk a helyzeten, ugyanis a nyelőcsövet leöblíthetjük vele!

Borogassuk a gyomrot

A gyomorbántalmakat nemcsak zöldséglével csillapíthatjuk. Ha lehetőségünk adódik, a meleg vizes borogatással szintén nyugtató hatást érhetünk el, szervezetünk gyomorsavtermelése sem nő tovább. Egy lenvászon kendő a legalkalmasabb a művelethez. Merítsük langyos vízbe, majd csavarjuk ki jól. A has felső részének bal oldalát borítsuk be vele, fedjük be egy száraz kendővel, majd egy törölközővel, vagy nagyobb ruhadarabbal. Ameddig ki nem hűl a borogatás, hagyjuk ott. Nagyjából negyed óra múlva meg is ismételhetjük, ha úgy érezzük, jól esne a gyomrunknak.

A rágógumi is hatékonyan lép fel a gyomorsavval szemben, ha közvetlenül étkezés után kapunk be egyet!