Techno, az elektronikus zene úttörője

A techno, mint elektronikus zenei műfaj már a 1980-as években felütötte a fejét, ám hivatalosan 1988-ban ismerték el. Detroit város adott otthont az elektronikus tánczenének, amely számos stílusával meghódította az egész világot.

[wp_ad_camp_1]

Az átlagos techno zene igen sok elemet foglal magában és 120-147 bpm tempójú. A stílus sokszínűségének köszönhetően létezik ennél lassabb és gyorsabb techno is. A korai techno hangzásvilágát a szintetizátorok és különböző dobgépek határozták meg. Esztétikailag a techno változatos, ám bizonyos stílusjegyeket mindig magában hordoz. Nagy hangsúly van a mély frekvenciatartományon és a lábdobokon. Ezek ellensúlyozására magas és középtartományú dallamokat választanak a zeneszerzők. A technóra jellemző a határozott dinamikus hangzásvilág.

A Detroit Techno létrehozásában három meghatározó DJ működött közre: Kevin Saunderson, Juan Atkins és Derrick May. A Detroit-i klubokban nagy sikert aratott műfaj rövid idő alatt berobbant az angliai éjszakába is. A Detroit techno első hullámát egy keményebb második vonal követte, olyan DJ előadók kíséretében, mint Richie Hawtin, Jeff Mills és Carl Craig. Az új irányzatok képviselője a Minimal Techno, amely csak azon elemeket használja fel, amelyek az alap zenei stílust ölelik fel.

Techno zene
Techno zene

A minimalt más techno irányzatokhoz mérten a lassúság jellemzi, amely 110-130 bpm tempójú. Úttörő alakja John Cage, aki a tökéletes egyensúly megteremtésére törekedett. A minimal stílus ellenkezője a Hard Techno, amely kifejezetten rétegzenévé vált, mivel a mai társadalomnak csak bizonyos rétegei tudják értékelni és tekintik szórakozási formának.

Tempója főként a 145-170 bpm között mozog, de egyes esetekben elérheti a 180 bpm-et is. A stílus 2002-ben alakult ki, és olyan elismert DJ nevéhez fűződik, mint Chris Lienbing. Magyarországon talán az egyik legismertebb Hard Techno előadó a chicagói Dj Rush. A techno mint zenei műfaj az USA-ban indult, ám Európában vált népszerűvé. Az államokban érdekes módon csak az utóbbi években vált közkedvelté.