Te is adj vért, ha van rá lehetőséged!

Sajnos napjainkban még mindig sokan bagatellizálják el a véradás fontosságát, persze nem csak azért, mert talán nincs is elegendő marketingje, hanem azért is, mert amíg nem történik meg a baj, addig nem is igazán érezzük át, hogy mennyire sorsdöntő lehet a rendelkezésre álló mennyiség.

Sajnos a vér semmilyen módon nem pótolható mással és a tudomány jelenlegi állása szerint mesterségesen sem állítható elő, így az egyetlen, ahonnan beszerezhető, azok a véradó emberek. Magyarországon évente nagyjából négyszázezer véradásnyi mennyiségre van szükség, ehhez naponta közel kétezer véradónak kell jelentkeznie a megfelelő pontokon. Minden adag levett vérből egyszerre állítanak elő thrombocyta-koncentrátumot, friss fagyasztott plazmát és vörösvérsejt-koncentrátumot, amit akár három különböző rászoruló is megkaphat (érdekesség, hogy innen származik a véradás szlogenje is, miszerint „Adj vért és ments meg három életet!”).

Sajnos azonban a készítmények egy részét csupán pár napig lehet felhasználni, így a véradás mennyisége mellett a folyamatosságának is hatalmas a jelentősége, főképp, mert hazánkban – amennyiben megoldható – akkor követelmény, hogy mindenki a saját vércsoportjának megfelelő vért kapjon. Márpedig egy hirtelen baleset, egy halaszthatatlan műtét mind-mind rendkívül vérigényes lehet, így habár nem jellemző, de alakulhat ki vér hiány. Ezért rendkívül fontos lenne, hogy azok is menjenek el véradásra, akiknek ez eddig kimaradt valamiért az életéből. Természetesen van pár kritérium, aminek meg kell felelni (és mindenképpen legyünk őszintén ezek megválaszolásakor), de összességében a véradás egy abszolút fájdalommentes, rövid beavatkozás, ami nem jár semmilyen káros mellékhatással, viszont mások számára életmentő lehet.