Tavasszal a kertben

A hosszú tél után, kellemes időtöltés lehet kertünkben a tavaszi munkákhoz hozzákezdeni. Nem árt ezeknek már a fagyok után rögtön nekiállni, hogy mindennel időben végezhessünk. Először is, ha van gyümölcsfánk, illetve szőlőnk, annak metszésével kell kezdenünk.

[wp_ad_camp_1]

A télen elfagyott, és elszáradt ágakat le kell vágni. Ez fontos, hisz csak metszéssel érhetünk el bő és minőségi termést. Ha nagyobb udvarral rendelkezünk, és a terület megengedi, hogy zöldségekkel és fűszerekkel is beültessük, semmi kép se hagyjuk ki ezt a lehetőséget, hisz akár egész nyáron elláthatjuk a családunkat friss paradicsommal, tökkel, vagy akár sárgarépával is. Itt figyeljünk oda, hogy mindegyik növényt a megfelelő hónapban ültessük el, mert csak akkor fognak megfelelően termést hozni.

Tavasz - kert
Tavasz – kert

Ha eljön a május, kezdjük el a borsó, a bab, a póréhagyma, a krumpli, sárgarépa, spenót, retek, uborka ültetését. A paradicsomot, paprikát, káposztát, palántáznunk kell, ezért ha időben gondolkodunk, mi is kitermelhetjük a palántát. Érdemes a tél végén cserépbe ültetni a magokat, és mire eljön az idő, nem kell költenünk a drága palántákra. Ne feledkezzünk meg a fűszernövényekről sem, hisz ezek frissen még jobb ízt adnak bármilyen ételnek, mint a boltban vásárolt, szárított növények. Ültessünk bazsalikomot, rozmaringot, citromfüvet, majoránnát, oregánót és petrezselyemzöldet. Virágos kertünk kora tavasszal már megtelik színekkel, ilyenkor virágzik a jácint, tulipán, nárcisz és krókusz, amit még ősszel elültetettünk. Ezeket a májusi hónapban felszedhetjük, mivel nekik őszig csak pihenniük kell. Hűvös helyen, átlagosan 20fok körüli hőmérsékleten, szellős helyen kell tárolni. Májusban ültethetjük a krizantémokat, a gerberákat, az őszirózsákat, a szegfűféléket és a büdöskét is.