Tanácsok az egészséges szezonális saláták elkészítéséhez

A saláta evésnek és készítésnek napjainkban egyre nagyobb népszerűsége van és nem véletlenül! A zöldségek által biztosított vitaminokra télen és nyáron is egyaránt szükségünk van. Túl sok értékes tápanyag van bennük, hogy csak úgy veszni hagyjuk. Ezért, még ha éppen nincs is zöldségszezon, legyünk kreatívak és használjuk fel okosan, amit a hűtőnkben találunk.

[wp_ad_camp_1]

A legjobb persze, ha szezonális forrásokból dolgozunk. Minden egyes szezonnál van egy kis fortély, amelyet ha betartunk, akkor nemcsak a zöldség minőségét, hanem ízvilágát is megőrizhetjük. Tudniillik, hogy pl. a káposztafélék szezonjában hajlamosak vagyunk több sót használni. Ez azért sem tanácsos, mert a túlzott sóhasználat negatív hatással van belső szerveinkre és bőrünkre is, valamint azért sem, mert elnyomja a friss zöldségek zamatos ízét. Ha káposztafélékből készítjük salátánkat, akkor a só helyett érdemes „megfűszerezni” inkább egy kis apróra vágott teljesen más fajta ízvilágú zöldségkombinációval, mert az teljesen új szintekre emelheti ízvilágát. Így lesz salátánk nemcsak ízletes, de egészséges is.

Saláta
Saláta

Ha túl vagyunk a fűszerezésen, akkor már jöhet egy kis „extra”. Ugyanis a legtöbb ember nem eszi csak úgy magára, hanem rendszerint beledarabol egy kis sovány csirkehúst, feta sajtot, vagy szárított kenyérkockákat. Hogy melyik a legjobb választás? Ez természetesen a saláta fajtájától függ (pl. a görögsalátát rendszerint feta sajttal, a Cézár salátát pedig csirkehússal vegyítik). Ha viszont nem hagyományos receptet követünk, és nem kell igazodnunk egyetlen utasításhoz sem, akkor legelőnyösebb, ha proteindús kiegészítőkkel készítjük el, már amennyiben az talál az általunk választott ízvilághoz. Legcélszerűbb, ha főtt tojást, vagy halat aprítunk bele. Alkotásunkat tökéletesíthetjük olajos magvakkal (már amennyiben nem a diétázás a cél).