Takarékoskodjunk okosan

Minden háztartásban előfordulnak szűkösebb napok. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy alacsony minőségű ételek kerülnek majd az asztalunkra, vagy a villanyáram spórolás miatt, lekell mondani, például a sütő használatáról. Ha okosan tervezünk, a kiadásainkon és az időnkön is sokat takarékoskodhatunk.

[wp_ad_camp_1]

A bevásárlóközpontok rengetegében, számtalan termékkel találjuk szembe magunkat, melyek nagyon csábítóak. Ezért is nehezebb a mai háziasszonyoknak a spórolás. Először határozzunk meg egy összeget, melyet egy hónapban az étkezésre szánunk. Nézzük át az otthoni készletünket, majd gondoljunk ki egy heti menüt. Írjuk fel, hogy mi hiányzik hozzá, esetleg a háztartásunkban mire van szükség, és azután induljunk el a bevásárlásra. A bevásárló listával elkerülhetjük a felesleges termékek megvételét, lecsökkenthetjük az üzletben eltöltött időt, és biztosan mindent megveszünk, amire szükségünk van. Érdemes átnézni az üzletek szórólapjait. Hasonlítsuk össze az árakat, és állapítsuk meg, hogy a listánkról a legtöbb összetevőhöz hol tudunk a legolcsóbban hozzájutni. Éhesen soha ne menjünk vásárolni, mert azzal valószínűleg, nagy összegeket fogunk a kasszánál hagyni.

Takarékoskodás
Takarékoskodás

A főzés során használjunk fedőt, ezzel gyorsabban végzünk a főzéssel és kevesebb energiát használunk el. Az edényeknél, nem csak a fedő lényeges, de az is, hogy a főzőlap mérete és a lábas ugyanakkora legyen. Ha az időnkkel még jobban szeretnénk takarékoskodni, iktassuk be konyhánkba a kuktát. A légkeveréses sütők is nagyon gazdaságosak. Ezzel több tepsiben süthetünk egyszerre. A hüvelyes zöldségeket, mindenképp áztassuk be, a húsokat pedig pácoljuk, így gyorsabban el fognak készülni. A kisebb húsmennyiséget érdemesebb serpenyőben megsütni, így nem kell a sütőt felmelegíteni. Lehetőség szerint, főzzünk és süssünk idényjellegű zöldségeket, ezzel elkerülhetjük a fagyasztó használatát, egészségesebb is, és olcsóbb, mintha az üvegházban termett példányokat vásárolnánk.