Multivitamin

Szükségünk van a multivitaminra?

Az elmúlt időszakban a gyógyszermaffia egyre inkább feltörekvő tendenciát mutat és csak azt hallhatjuk, hogy mennyire nagy szükségünk lehet a különféle gyógyszerekre. Majd a végén oda jutunk, hogy a különféle készítményeket marékszámra fogyasztjuk és eredményt mégsem tapasztalunk.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok a 20. században megállapították, hogy 13 olyan vitamin létezik, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. De vajon mire is jók a vitaminok? Fontos tisztázni, hogy vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk az A, D, E és K vitamint. A vízben oldódó vitaminok pedig a B, B1, B2, B6, B12, C-vitamin, illetve a folsav, biotin, niacin, és a pantoténsav. A mai tudományos világban rengeteg vita folyik arról, hogy az emberi szervezet számára mennyi vitaminnak van szüksége naponta. A hivatalos ajánlások a vitaminok felfedezése folyamatosan változik. A kezdetekben mindig azt a mennyiséget vettük alapul, amelyre a hiánybetegségek elkerülése érdekében volt szükség. A legtöbb nemzeti ajánlás még mind a mai napig ezekre a mennyiségekre alapoz.

Viszont találkozhatunk már olyan megállapításokkal is, melyeket táplálkozás szakértők állítottak fel, hogy  ezeknél sokkal nagyobb dózisra van szükség. Mivel ez által az optimális működést célozhatják meg. Továbbá a vitaminigényünk megfelelő meghatározását az is megnehezíti, hogy milyen életkorról, nemről, egészségi állapotról, illetve életmódról beszélünk. Amennyiben a kismamákat vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy az átalagosnál több folsavra van szükségük. Abban az esetben, ha az egészségünket szeretnénk egyensúlyba hozni, akkor mindig figyelni kell arra, hogy éppen milyen vitaminokat tudunk természetes formában pótolni és melyeket kell táplálék kiegészítőkkel pótolni.