Sziklasírok és templomok a világ körül!

A kőzetvágású építészet az a gyakorlat, hogy egy szerkezetet szilárd természetes kőzetből faragva hoznak létre. Számos példa van az ilyen jellegű munkára, amelyet gyakran nagyszabásúan végeznek, és intenzív munkaerővel jár.

[wp_ad_camp_1]

A királyok sírjai Paphos közelében, Ciprus délnyugati részén Kr. E. 4. századra nyúlnak vissza. A sírokat a szilárd sziklából faragták, és dór oszlopokkal díszítették. A név ellenére nincs bizonyíték arra, hogy itt jogdíjjal temettek volna el. Ehelyett a ptolemaioszi arisztokraták és a magas rangú tisztviselők utolsó pihenőhelye volt. Lícia az ősi városok szövetsége volt a mai török ​​Antalya és Muğla tartományokban. A líciai sírok kidolgozott temetkezési kamrák, amelyeket közvetlenül a sziklafalba vésnek, általában egy sziklába. Leggyakrabban a sírokat faragják, úgy mint a fából készült likai házak homlokzatát. A gazdag líciaiak sziklavágott sírjait finoman kidolgozták bonyolult faragással. Néhány sziklavágású síremlék külsejét domborművek díszítik, amelyek az elhunyt sajátosságait és az időszak fő eseményeit mutatják be. A bejáratot egy toló kőajtó zárta le, amely oldalirányban egy barázdán ment keresztül.

Mada’in Saleh a nabatei királyság fővárosának legdélibb és legnagyobb települése. A nabateusok körében a Hegrának nevezett környezet figyelemre méltó a sivatagi tája miatt, amelyet Szaúd-Arábiában különféle méretű és magasságú homokkövek jeleznek. A Hegra egy lakóövezet és oázisa köré épült Kr. U. 1. században. A nekropolisz megépítéséhez a homokkőből készült kitermeléseket faragtak. Összesen négy nekropolisz-terület maradt fenn, amelyek 131 monumentális sziklavágású síremlékkel voltak ellátva, amelyek 13,4 km-re (8,3 mérföldre) terjedtek el. A Mogao-barlangok 492 templom rendszerét alkotják, Dunhuang központjától délkeletre, 25 km-re (15,5 mérföldre), egy oázistól, amely stratégiailag a Selyemút kereszteződésében található.