Szegélyléc vásárlásánál ne csak az esztétikai megjelenésre figyeljünk

Saját otthonunk felújításakor, illetve felépítésekor általában kifejezetten nagy hangsúly kerül az esztétikai megjelenésre, nem ritka az sem, hogy ez a szempont mindennél fontosabb szerepet tölt be. Bizonyos kiegészítők kapcsán ugyanakkor érdemes inkább a funkcionalitásra fókuszálni.

Félig-meddig így van ez a szegélyléc esetében is. Ezt az eszközt ugyanis számtalan munkafolyamat során alkalmazzák, hol díszítésre, máskor pedig támasztásra, vagy megfelelő formák és alakzatok kialakítására. A két eset közt tanácsos éles határvonalat húzni. Míg ugyanis például a laminált padlók, parketták vonatkozásában elsősorban a külcsín a mérvadó, addig függőleges szegélyek, betonalapok, vagy épp kültéri elemek kiépítésénél a háromélű szegélyléc tulajdonképpen segédanyagként funkcionál. Ennek megfelelően beszerzéskor is eltérő módon kell eljárnunk. Előbbi esetben azt vizsgáljuk, melyik modell illik leginkább a választott padlóburkolathoz. Vegyük figyelembe az árnyalatot, a stílust és fektessünk kiemelt figyelmet a vastagságra, illetve magasságra is.

Napjainkban meglehetősen elterjedtek az úgynevezett amerikai stílusú darabok, ezek jellemzően fehér színűek és legalább 15 centiméter magasak, nem ritkán kifejezetten díszesek is. A háromélű szegélyléc ezzel szemben általában puritán kialakítással rendelkezik, hiszen ezek vagy kizárólag átmeneti jelleggel, a kivitelezés közben használatosak, vagy ha beépítésre kerülnek, akkor rejtve maradnak a kíváncsi szemek elöl. Ezeknél tehát az anyaghasználatot és a strapabíróságot kell elemeznünk, mielőtt még vásárolnánk. Egy ilyen szegélyléc készülhet műanyagból, illetve fémből is. Előbbi jóval olcsóbb, ám rendszerint egyszer használatos, míg utóbbi kifejezetten tartós, így megfelelő tisztítást követően több alkalommal is bevethető.