Sportoljon együtt az egész család!

Ha magunkat nehezen, de észérvekkel rá is tudjuk venni a sportolásra, a gyerekeket már sokkal nehezebb, hiszen a mai gyerekek nagyon sokat számítógépeznek, TV-znek és persze állandóan a a telefonjukat nyomkodják, amíg mozogni alig-alig akarnak. A kevés mozgás viszont rendkívül sok negatív hatással jár, mind egészségügyi, mind pedig mentális szempontból. A testedzést, illetve annak örömét még gyerekként érdemes megtapasztalni, így aztán felnőttkorban ez már magától értetődő lesz.

[wp_ad_camp_1]

A legfőbb okok, amiért jó, ha a gyerek sportol, hogy megnő a fizikai állóképessége és a mentális terhelhetősége is, avagy sokkal jobban bírja az iskolai megpróbáltatásokat. A sport levezeti a felesleges energiáit és feszültségét, így lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabb lesz. Jobb lesz az étvágya, nyugodtabban és pihentetőbben alszik. A sport által erősebbé válik az immunrendszere, így ritkábban lesz beteg. Mivel kevésbé stresszel, segít megelőzni az egyre gyakoribb serdülőkori depressziót. Érzékenyebb lesz szociálisan, tehát könnyebben barátkozik. Kitartást és következetességet tanul, valamint nagyobb valószínűséggel távol marad a káros szenvedélyektől is.

Családos sport
Családos sport

De hogy mégis miképpen vegyük rá a gyereket a rendszeres mozgásra? Mivel a legtöbb gyereknek lételeme a mozgás, így sokszor csak egy kis biztatásra van szükségük és persze lehetőségre. A példamutatás és folyamatos ösztönzés az, ami a legfontosabb.

Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei egyáltalán nem mozognak, akkor Ő sem fog, ha viszont együtt mozgunk gyerekünkkel, akkor ő is jobban motiválva lesz. Az állandó ösztönzés ugyancsak kulcsfontosságú. Ha a gyerek érdeklődik a sport iránt, akkor buzdítsuk, ha egyáltalán nem érdeklődik, akkor ösztönözzük. Tudassuk vele, hogy büszkék vagyunk rá és igen is elismerjük a sportban nyújtott teljesítményét.