Smaragdfa, ökológiai és gazdasági megoldás

Egyre és egyre fedezzük fel az elszigetelt vagy éppen az elfeledett természeti kincseket, melyek számos fronton segítséget vagy megoldást jelentenek sürgető problémáinkra. A Föld ökológiai szempontból nincs jó helyzetben és gazdaságunk is mindig pengeélen táncol. Mi lehet az új megoldás?

[wp_ad_camp_1]

A Magyarországon smaragdfa néven elterjed fafajta különleges tulajdonságaival egy csapásra old meg több kínos és veszélyes problémát. A fa a  Paulownia Elongata családba tartozik, melyet a 1970-es években fejlesztettek ki a spanyolországi Cotevisa kutatólaboratóriumban. A fejlesztés célja   az volt, hogy a hasznosnak bizonyuló fát alkalmassá tegyék az aurópai viszonyok elviselésére. Az új fajta a  Paulownia Cotevisa nevet kapta.

Smaragdfa
Smaragdfa

Leginább a villámgyors növekedéséről híres fa nem csak gyorsan nő és válik hasznosíthatóvá, de rengeteg más pozitív tulajdonságot is magáénak tudhat. A fejlesztéseket tovább folytatták és megalkották a Cotevisa 2-t, mely méggyorsabb növekedést produkál, szára egyenesebb és fagytűrő képessége sokkal erősebb elődjénél. A smaragdfa, vagy másnéven császárfa (Cotevisa 2) 4-5 év alatt eléri a 15-20 méteres magasságot. A kivágás után újra nő, regenerálódik, újraültetés nélkül 3-5 alkalommal „learatható”. A fafajta másik nagy előnye, hogy gyorsan megnövő lombkoronája nagy mennyiségben köti meg a levegőben lévő szén-monoxidot, port, egyéb káros anyagokat. A smaragdfa tehát az erdők kivágásának egyik megállítója, a levegő tisztításának egyik természetes úttörője lehet. A fája jó minőségű, fűtőértéke jó, így a tüzifa drágulásának is megálljt parancsolhat, méghozzá úgy, hogy nem fogyasztja vészesen a Föld növénykészletét. Mivel megköti a szmogot és port, csökkenti a hőmérsékletingadozást, Klímafának is nevezik.