Ruháink színe befolyásolhatja a vadvilágot

A ruházat kiválasztása befolyásolhatja az ön körül lévő vadon élő állatok viselkedési szokásait, állítja egy kutatócsoport által készített tanulmány, amelyet New York-i Binghamton Egyetemének karán mutattak be.

[wp_ad_camp_1]

Lindsey Swierk, a Binghamton Egyetem biológiai tudományok asszisztens kutatói professzora belekezdett egy tanulmányba azzal a céllal, hogy megvizsgálja, hogy a turisták akaratlanul befolyásolhatják-e a terület őshonos vadvilágát. Swierk és csapata Costa Rica-ba ment, hogy elvégezzék ezt a vizsgálatot a zöld anolisz különféle változataival. „Már öt éve tanulmányoztam a zöld anoliszokat, és még mindig meglepődöm az egyedülálló természetükön és viselkedésükön” – mondta Swierk. „Ezeket az állatokat azért választották, mert meglehetősen kis tartományra korlátozódnak, és biztosak lehetünk benne, hogy ezek a konkrét populációk nem láttak sok embert életük során. Tehát abban bízunk, hogy ezek a populációk nem elfogultak a korábbi emberi interakciók alapján „. A kutatók a Costa Rica-i Las Cruces Biológiai Központba mentek. Az adatok gyűjtése céljából három különböző folyami helyszínt látogattak meg három különböző színű inget viselve: narancs, zöld és kék. A vizsgálat célja az volt, hogy megfigyeljék, hogyan reagálnak ezek az állatok a különböző színekre.

„Az állatok reakciói alapján hipotézist dolgoztunk ki, miszerint azon színek viselése, amelyek a zöld anoliszokra is jellemzőek, kevésbé félelmetesek ezen gyíkok számára” – mondta Swierk. A tanulmány eredményei alátámasztották ezt a hipotézist: a narancssárga ingű kutatók óránként több zöld anoliszt láttak. Az eredmény előrejelzése ellenére Swierk azt mondta, hogy meglepte néhány megállapítás. „Igazán meglepő volt látni, hogy a zöld szín, amely jól álcázott minket az erdőben, kevésbé volt hatékony, mint egy nagyon fényes narancs viselése.”