Rosszul aludtál? Így bírd ki a napot!

Az egészségünk egyik alappillére a nyugodt, pihentető éjszakai alvás. Ehhez a kényelmes matracon, a megfelelő párnán kívül nem árt a jól beállított páratartalom és hőmérséklet, valamint a csönd sem.

Sajnos azonban teremtsük meg bármennyire is a kiváló feltételeket, néha mindenkivel előfordul, hogy a nyugalmas éjszaka helyett az órák forgolódással, és álmatlansággal telnek. Ezen az sem segít, hogy ez a legtöbbször egy öngerjesztő folyamat, azaz minél inkább nem tudunk aludni, annál jobban felidegesítjük magunkat azon, hogy nem alszunk, emiatt aztán még inkább éberebbé válunk. Ilyenkor aztán reggel úgy kelünk fel, mint egy kifacsart citrom és már az egész napos tennivalók sorának gondolatától is könny szökik a szemünkbe. Próbálunk valahogy energiát lehelni magunkba, de igazán se az energiaital, se a kávé nem segít – maximum ideig-óráig -, sőt, egyre rosszabb a helyzet.

Sajnos az éjszakai alvást kiváltó csodaszer még mindig nem létezik – ha így lenne, akkor nagyon sokan használnák -, ám a jó hír az, hogy azért tehetünk annak érdekében, hogy ne zombiként vonszoljuk át magunkat az egész napunkon. Sokat segít, ha megfelelően hidratáltak vagyunk, ezért ilyen esetekben a szokásosnál is jobban figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasszunk. A jól összeállított reggeli is különösen fontos. Válasszunk vitaminokban, rostokban gazdag, könnyű ételeket, hisz nem szeretnénk még az emésztőrendszerünket is leterhelni pluszban. Egy rövid torna – vagy igazándiból bármilyen testmozgás – is csodákra képes, hisz felélénkíti a keringésünk és hormonokat szabadít fel. Túlzásokba azonban ne essünk, hisz nem cél még jobban lefárasztani magunkat. Végül, de nem utolsósorban, ha tehetjük, akkor aludjunk egy rövidet napközben. Negyven perc bőven elegendő és hosszú órákra felélénkít, arra bőven elég, hogy kibírjuk az esti fekvés időpontjáig.