Rossz szomszédság? Így kezeld a kényes helyzetet!

A legtöbben szerencsére csak hírből vagy viccekből ismerik a rossz szomszédságot. Ám akiknek ez adatott meg, mindennapos harcot vívhatnak és ahelyett, hogy otthonuk a béke szigete lenne, hadszíntérré változhat át akár évekre.

[wp_ad_camp_1]

A szomszédi viszályok jelentős része a bíróságon végződik, főként a megfelelő kommunikáció hiánya miatt. Ha valami veszélyes vagy törvénytelen dolog történik a szomszédban, sokszor a rendőrség számát tárcsázzák ahelyett, hogy próbálnák megbeszélni a dolgot felnőtt emberekhez méltón.

Első lépésként ismerjük meg szomszédainkat és ne a feltételezéseinkből vagy a pletykákból induljunk ki, amikor képet alkotunk róluk. Ehhez már az is elég, hogy mindig köszönjünk vagy egyszeregyszer kölcsönkérjünk egy kerti szerszámot, a lényeg, hogy legalább minimálisan kapcsolatot teremtsünk. A reakciókból sok minden kiderül.

Szomszédok
Szomszédok

A problémákat még azelőtt próbáljuk meg kezelni, mielőtt valódi problémává nőnék ki magukat. Ha bulit rendezünk, még idejében értesítsük a szomszédokat, még jobb, ha meg is hívjuk őket. Ha közvetlen a viszony, túl nagy zaj esetén a szomszéd nem a rendőrség számát fogja tárcsázni, ha miénket.

Amikor ténylegesen ok adódik a konfliktusra, dokumentáljuk azt minden lehetséges módon, fotókkal is. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt rádöbbenhetünk arra, hogy mégsem olyan nagy a gond és csak felfújtuk az egészet, másrészt könnyebben megértethetjük álláspontunkat, harmadrészt pedig, ha hivatalos útra terelődik a dolog, sosem árt a bizonyíték.