Rossz szokások, amelyek idő előtt öregítik a bőrt

Két fő okozója van annak, hogy felgyorsul a bőrünk öregedési folyamata: a napsugárzás és a fejlett glikációs végtermékek, amelyek akkor keletkeznek, amikor a fehérjék vagy zsírok cukorral keverednek. Az ultraibolya sugárzás, amely felgyorsítja a természetes öregedési folyamatot, a korai ráncok fő oka lehet.

Az UV-fény hatására a bőr kötőszövete – a bőr mélyebb rétegében elhelyezkedő kollagén – és elasztinszálak – lebomlanak. Ezenkívül az életkor előrehaladtával testének belső folyamatai lelassulnak és tovább tartanak. Ez teret enged az öregedés jeleinek, mint például a ráncoknak és a fáradtságnak. Ami a bőr öregedését illeti, nem sokat tehetünk a folyamat teljes megállításáért. Az öregedés jelei, például a ráncok és a foltok a sejtekben és az intracelluláris struktúrákban felhalmozódó hibák következményei, és a szakértők úgy vélik, hogy a bőr öregedése általában 25 éves kor körül kezdődik. Lehetetlen teljesen elkerülni ezeket a változásokat, de vannak módok arra, hogy csökkentse az öregedés jeleit testén és bőre felszínén. A C-vitaminban és aminosavakban gazdag ételek fogyasztása növelheti a hialuronsav és a kollagén szintjét a szervezetben, mivel mindkettő fontos a bőr számára. Az olyan élelmiszerek, mint a narancs, pirospaprika, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli és eper, mind gazdagok C-vitaminban.

A napfoltok, más néven öregségi foltok és májfoltok, olyan foltok a bőrön, amelyeket több éves napozás okoz. Ezek a hiperpigmentált foltok kialakulhatnak az arcon, a kézháton vagy az alkaron. A napfoltok általában 40 éves korban vagy azt követően jelennek meg. A világosabb bőrűek észrevehetik, hogy ezek a napfoltok korábban kialakulnak. Idővel a bőr felső rétegei elvékonyodnak, és kevesebb szerkezeti fehérjét, például kollagént tartalmaznak, amelyek a bőr formáját adják. Kezei erezettebbnek, vékonyabbnak tűnhetnek, és ennek következtében hajlamosabbak a ráncok kialakulására. A legtöbb ember ezt a 30-as éveik végén és a 40-es évei elején veszi észre.