Régi autót vennél? Így gondolkodj!

Amikor autóvásárlásra kerül a sor, akkor az emberek többsége úgy gondolkodik, hogy a rendelkezésre álló keretből szeretné kihozni a lehető legjobbat és legtöbbet. A négykerekű pedig legyen modern, fogyasszon keveset, legyen tele mindenféle biztonsági kiegészítővel, no és persze minél fiatalabb, annál kevesebb vele a probléma, hisz még jó eséllyel nem jelent meg rajta a korrózió, és a nem kopó alkatrészek többségét sem kell cserélni egy jó ideig.

Vannak azonban esetek, amikor alacsonyabb a büdzsé, és be kell érni egy régebbi modellel, amiben ugyan nincsenek meg a legújabb technikai vívmányok és fejlesztések, ám az is elvisz A pontból B pontba, és hát valljuk be, van, amikor ez bőven elég tud lenni. Ilyenkor érdemes egy ránézésre – és átvizsgálásra – aránylag rendben tartott példányt venni, lehetőleg olyan típust, amiből jó sok futkározik még az utakon, hogy ne állítsuk kihívások elé a szerelőnket – illetve saját magunkat, ha mi állunk neki inkább a bütykölésnek -.  A harmadik eset viszont egy kicsit speciálisabb. Van ugyanis egy réteg – nem is olyan kevesen -, akik élnek-halnak a veterán, vagy annak a határán lévő autókért. Jellemzően luxusmárkák 30-40 éves modelljei ezek, a vonzódás pedig akár lehet öröklött – ilyen, amikor már a nagypapa is Mercedessel járt -, vagy akár hirtelen fellángolás is.

Az ok tulajdonképpen mindegy, az azonban korántsem, hogy alaposan felkészülünk-e egy ilyen példány befogadására, mielőtt ténylegesen megvásárolnánk. Egy szépen karbantartott veterán gép ugyan mindig kitűnik a tömegből, ám azt sokan hajlamosak elfelejteni, hogy ennek bizony ára van, amit pénzben és időben egyaránt meg kell fizetni, ha az állapotot hosszú távon fenn szeretnénk tartani. A régi példányokhoz minden egyes – gyári – alkatrész beszerzése egy tortúra, ráadásul ezek többsége aranyáron megy, arról nem is beszélve, hogy nem lesz könnyű dolgunk megtalálni azt az autószerelőt, aki valóban ért a típushoz. Egy ilyen régi prémium autó fenntartása az hobbi, így még csak véletlenül se tekintsünk a dologra csak autóvásárlásként. Azonban ha készen állunk egy ekkora elköteleződésre, akkor vágjunk bele bátran, hisz minden elismerő pillantás egy jóleső visszajelzés lesz, ráadásul egy ilyen autónál garantált, hogy parkolás után többször is visszanézünk a szeretett gépünkre.