Rágcsáló fajták információi az interneten

A rágcsálók koponyáján speciális izomzat található, amely lehetővé teszi számukra a szokatlan fogak hatékony működtetését. Bárki, aki látott egy diót evő mókust, tisztában lehet azzal, hogy ezek az állatok milyen ügyesen (és gyorsan) jutnak el az ehető részekhez!

Rágcsáló fajták megtekinthetőek a sunikft.hu weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és rengeteg újdonságot tudhat meg ezekről az állatokról. A rágcsálóknak egy pár nagyon nagy metszőfoga van mind a felső, mind az alsó állkapcsában. Ezeket a fogakat használják a rágcsáláshoz. A rágcsáló metszőfogai szokatlanok, mivel a rágcsáló élete során folyamatosan nőnek. Ez létfontosságú egy olyan állat számára, amely élete nagy részét magvak, diófélék és más kemény növényi anyagok rágásával tölti. Amikor egy rágcsáló rág, a felső és az alsó metszőfogakat egymáshoz csiszolja, így a fogak olyan élesek lesznek, mint a vésők – ideális eszközök a harapáshoz. A rágcsálók másik szokatlan jellemzője, hogy hiányoznak a szemfogaik. Ehelyett a metszőfogak és az őrlőfogak között rés van (az úgynevezett „diasztéma”).

Az ismertebb rágcsálócsaládok közé tartoznak: Sciuridae (mókusok és rokon állatok); Caviidae (tengerimalacok, kapibarák, és vadon élő rokon állatok); Castoridae (hód); és Muridae (egerek, patkányok és rokon állatok). A Muridae (amelynek tagjait „muridáknak” nevezik) több mint 1100 fajt képviselnek; az összes rágcsáló majdnem felét teszik ki. Ez azt jelenti, hogy az összes emlősfaj körülbelül egynegyede egér, patkány, hörcsög, pocok, pézsmapocok, lemming, futóegér vagy más egerek. A rágcsálók osztályozása összetett és folyamatos; a rágcsálók csoportosítása megváltozhat, ahogy többet megtudunk a rágcsálókról és általában az állatvilágról. Általában a rágcsálók nem nagy állatok, legtöbbjük kevesebb, mint 3 kg. Ha még ennél is többet tudna meg róluk, keresse fel a sunikft.hu weboldalt.