Próbáld ki a jótékony vízi tornát!

Régóta ismeretek, hogy a víz jótékony hatása a mindennapi mozgáshoz is felhasználható. A vízben végzett torna kíméli az ízületeket, emellett segít a túlsúly elleni harcban és még ellazulni is segít. A közhiedelmekkel ellentétben a vízi torna bizony nemcsak az időskorúak és a várandósok tornája, avagy mindenki számára hasznos lehet.

[wp_ad_camp_1]

A vízben eltöltött fél óra alatt egy hetven kilós ember körülbelül százötven kalóriát éget el, vagyis rendszeresen végezve ezt a mozgásformát segít az elhízás, illetve a túlsúly ellen is. Az uszodában végzett mozgás rengeteg olyan pozitív tulajdonsággal bír, ami a szárazföldi során nem hasznosítható. A víz összetétele miatt csak töredékesen működik benne a gravitáció, így testsúlyunk kilencven százalékát tulajdonképpen nem is érezzük.

Vízi torna
Vízi torna

Az izmok, az inak, a szalagok, és az ízületek terhelése csökken a vízben, így azok a mozdulatok, amelyek más esetben akár komoly nehézséget jelentenek, könnyebben mennek. Ennek köszönhetően a nyújtógyakorlatok is egyszerűbben végezhetőek, ezek a rugalmasságot tovább növelik. Nem véletlenül javasolják a szakemberek a vízi tornát ízületi gyulladásra, illetve fájdalmas sérülésekből való felépülésre. A víznyomás miatt sokkal jobban igénybe kell venni az izmokat, így a vízi aerobic képes növelni az állóképességet, a tüdőkapacitást, sőt jót tesz a szív és vérkeringési rendszernek is.

A vízi torna jellegű mozgás segít levezetni a stresszt, amíg a meleg vízben végzett gimnasztika nyugtató, masszírozó és lazító hatású is egyben. A vízi torna mindezek mellett képes csökkenteni vagy akár meg is tudja szüntetni az egyes testi fájdalmakat. Akik keményebb, kissé pörgősebb gyakorlatokat szeretnének, választhatják a mélyvízi verziót, amelyhez már intenzívebb lábmunka és lebegtető eszköz is szükséges.