Praktikus guruló csarnokok számos előnnyel

Egy jól ismert, ám nem hazai vállalat kiadott egy megbízást, miszerint több egységből álló raktár építésére volna szüksége. A megbízást az elismert Frisomat cég nyerte el. A feladat igazi kihívás elé állította a tapasztalt mérnököket, ugyanis egy kifejezetten nagy felületen, teljes magasságban és szélességben is nyitható csarnok megépítése volt a cél. A szakemberek viszont megoldották a feladatot két egymás fölé épített csarnok által.

[wp_ad_camp_1]

A megbízó cég speciális igénye az volt, hogy az új raktárai között legyen egy olyan épület is, amely középen teljes magasságban és szélességben nyitható. Egy ilyen csarnok ugyanis nagyban megkönnyítheti így a ki- és berakodást. A belga központú Frisomat szakemberei két egymástól teljesen különálló, egymástól teljesen független csarnok egymás fölé építésével oldották meg a koránt sem egyszerű kihívást.

Adott tehát egy fix alapterületű, szélességű, hosszúságú és magasságú csarnok, amelyhez hozzázár egy, szükség esetén kerekeken guruló csarnok. A kerekek által magát az épületet teljesen nyithatóvá varázsolja ez az építészeti megoldás. A mobil csarnokrész oldalain hét – hét kerék található, melyek segítségével tud az a másik csarnok fölé gurulni, amikor az épület nyitása szükségessé válik.

Guruló csarnok
Guruló csarnok

A masszív acélszerkezetek gyártása mindössze négy hetet vett igénybe, sőt a helyszíni összeszerelés is csupán hat hetet tett ki. A cég által tervezett univerzális felhasználású modellek az elmúlt években kedvelt egyre kedveltebbek lettek, megfelelő kiindulópontjai voltak a tervezők jelenlegi munkáinak.

A szerkezet kifejezetten stabil avagy biztonságos, hiszen az ilyen esetben felmerülő statikai és anyagminőségi kérdésekben a Frisomat teljes körű mérnöki tanácsadással támogatja a munkát. Az univerzális szerkezettel pedig a tűzvédelem szempontjait is maximálisan ki lettek elégítve.