Pluto: naprendszerünk legkisebb bolygója

Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy a Földön kívül milyen más bolygók, elemek alkotják a naprendszerünket. Mindezekkel persze semmi baj nincs, azonban fontos, hogy az ember ne tévessze szem elől ezeket a dolgokat, mert ha tudatosítja, ha nem, hatással vannak az ételére.

[wp_ad_camp_1]

A Pluto törpebolygó egyike a legrejtélyesebb naprendszerbeli elemeknek, és egyben a legkisebb is. Mivel ez esik a legtávolabb a Földtől, szinte lehetetlen, hogy pontos kutatásokat végezzenek rajta az űrkutatók. Az évek alatt azonban kiderültek olyan információk, amelyek alapul szolgálhatnak az elkövetkezendő évek tudományos kutatásaihoz. A legérdekesebb felfedezés talán mindközül az, hogy a Pluto nem csak azért számít törpebolygónak, mert a naprendszerbeli bolygók közül a legkisebb, hanem azért is, mert a holdjaik közül a legkisebb. Egyetlen holdja van, a Charon, amelyet a bolygó felfedezése után negyvennyolc évvel, 1978-ban észleltek először. A magja szilárd, amelyet vastag jégréteg borít, amelyet jégből és metánból lett jégréteg vesz körül. A holdja állagáról pedig szintén ilyesmit feltételeznek, vagyis azt, hogy állaga a megfagyott vízhez hasonló, amely szintén metán és ammónia alapú.

Pluto
Pluto

Amikor kutatni kezdték a Plutot, még egyáltalán nem tudtak ilyen sokat róla, mint manapság. 1930-ban még nem állt a kutatók rendelkezésére olyan sok modern eszköz, mint a maiaknak. Azonban mindezek ellenére még a mai napig sem sikerült egy közeli képet, vagy egy űrszondás kutatást csinálni a felszínen, mert annyira messze van a bolygónktól, hogy még a legmodernebb technológiák segítségével sem érhetünk a közelébe. A technológia viszont rohamosan fejlődik, tehát mindenképpen számíthatunk rá, hogy a közeljövőben érdekes és új kutatások kimagasló eredményeit olvashatjuk majd a Plutóról.