Őszi gyümölcsökkel és zöldségekkel az egészségünkért

A nyár elmúlásával a falevelek lassan elszíneződnek és lehullanak, ezzel is jelezve az ősz beköszöntét. Igazán színes és szép évszaknak mondható az ősz, csak búcsút kell intenünk a meleg nyári napok mellett a finomabbnál, finomabb gyümölcsöknek és zöldségeknek is.

[wp_ad_camp_1]

Ám azok számára, akik szeretik az különlegességeket, nekik most mutatunk pár dolgot, melyet érdemes lesz kipróbálni. Hiszen ősszel is kaphatóak olyan gyümölcsök és zöldségek, melyek igen finomak és fogyaszthatóak köretként, magában vagy akár desszertekben is. Egyik ilyen különleges őszi gyümölcs a datolyaszilva, amely Kaliforniából Kínából vagy Japánból érkezik a hazánkba. Először a 19. században hozták be Európába. Akkor a legfinomabb, mikor még ropogós állapotában van. Ám van, akik már akkor fogyasztják, mikor a húsa lágy lesz, és sokkal inkább hasonlít egy zselére, mint gyümölcsre. Ősszel kapható az édeskömény is, amely egy gyógynövény. Az illata és az íze legjobban az édesgyökérhez hasonlítható.

Édesgyökér
Édesgyökér

Ezt a gyökeret fogyaszthatjuk sütve, pirítva, salátaként. Társíthatjuk más zöldségekkel is, ugyanis nagyon jól passzol a sárgarépához, karalábéval és a paszternákkal is. Ide kell sorolnunk még a cikóriát is, amely többnyire sárgás színű, de megtalálható még fehér és lilás színekben is, így igazán üde foltja lehet egy-egy zöld salátának. Remek előételeket készíthetünk belőle. Szintén ősszel érik be a tőzegáfonya is, amely nagyon hasonló az egyszerű áfonyához, csak ritkább és édesebb is. Nagyon gazdag vitaminokban, és az immunrendszerünkre is nagyon jó hatással lehet. Amennyiben a szabadban szedjük, akkor vigyázzunk, ugyanis a medvék is nagyon szeretik. Ide sorolható még a birsalma, kelbimbó, karalábé, japán édesburgonya, zsidótövisbogyó, gránát alma, ázsiai körte, szőlő, tök és a mogyoró hagyma is.