Nyaralás gyermek nélkül: miért „egészséges” a szülők számára?

Ha még soha nem gondolt arra, hogy gyermeke nélkül menjen nyaralni, talán itt az ideje megtenni. Szakértők szerint a napi rutinból való kis „menekülésnek” számos előnye lehet, a szülőket pedig arra biztatják, hogy vegyenek ki egy rövid szabadságot, amit a kicsi nélkül tölthetnek el. Természetesen ez a „szabály” nem zárja ki a gyerekekkel való nyaralást.

Mivel a gyereknevelés kimeríti az energia-tartalékjait, a kicsik nélkül való nyaralás olyan „gyógyszer”, amely segít feltöltődni. Egy ilyen vakáció során, ha csak mondjuk 3 napos is, tud aludni, összpontosítani az igényeire, megengedi magának, hogy néhány napig jó legyen önmagához, és jól érezze magát. A pszichológusok azon a véleményen vannak, hogy szülőként emlékeztesse magát azokra a dolgokra, amelyekre képes – ezt nem csak a kicsiknek, hanem a szülőknek is meg kell érteniük. Fontos megérteni, hogy nem ön az egyetlen felnőtt, aki vigyázni tud a kicsire, és bizonyos helyzetekben felhívhatja a kicsi barátait vagy nagyszüleit. Ha tehát egy rövid, 2-3 napos szabadságot vesz ki, ne felejtse el, hogy sok olyan ember van az életében, aki szereti gyermekét vagy gyermekeit, és így néhány napig biztosan lesz ki gondoskodjon róla. A gyermekeitől távol töltött idő alatt rá fog jönni, hogy ebből csak profitálhat.

Szülőként a munkaköri leírásába tartozik, hogy gondoskodjon mindenki másról, különösen a gyermekeiről, anélkül, hogy bármit is kapna cserébe. Legtöbbször a kicsi vagy a kicsik szükségleteit helyezi a saját szükségletei fölé, és ez nem éppen előnyös – mondják a pszichológusok. A kicsiktől távol eltöltött rövid nyaralás megmutatja, milyen egészen más szemszögből nézni ezt, még akkor is, ha csak pár napról beszélünk. Ezalatt az idő alatt szívesen elfogyasztja az asztalnál az ételt, amit nem magának kell főznie vagy felszolgálnia, a szálloda személyzete megveti az ágyát, kitakarítja a fürdőszobát, és így örülni fog, ha valaki más gondoskodik önről, nem pedig ön mindenkiről.