Növények a lakásban

Sokan laknak manapság panellakásban. Régebb ez nem így volt, és az emberek általában kertes házban éltek, ahol lehetőségük volt arra, hogy a kertben növényeket termesszenek. Bár ezek a legtöbbször haszonnövények voltak, akkor is megadták a lehetőséget arra, hogy az emberek egészséges levegőn legyenek naponta. Ezt pedig a mai panellakó úgy igyekeznek helyettesíteni, hogy cserepes növényeket szerez be a lakásába. Persze ebben nagy szerepet játszik az esztétika is.

[wp_ad_camp_1]

A szobanövények általában képesek javítani a levegőn, viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cserépbe csakis olyanokat helyezzünk, amelyek alkalmasak arra is, hogy négy fal között megéljenek. Amennyiben nem így teszünk, a növény nem fogja majd jól érezni magát, és más fajtát kell a helyébe ültetnünk. Fontos, hogy ezeknek a dolgoknak alaposan utána nézzünk, és felkészüljünk rájuk. Azt is mindig szem előtt kell tartani, hogy minden növény másfajta gondozást igényel, és nem ugyanazok a „szabályok” érvényesek rájuk. Van, amelyiknek nagyobb a fényigénye, van, amelyiknek pedig nagyobb a vízigénye, stb. Ha ezeket a dolgokat nem tisztázzuk előre, akkor nagyon rosszul járhatunk.

Növények a lakásban
Növények a lakásban

Ezeken a dolgokon kívül azt kell leszögezni, hogy milyen célból is szeretnénk fenntartani azt a bizonyos növényt. Hogyha a levegő miatt kéne, akkor mindenképpen olyant válasszunk, amely nagy, és szintén nagy zöld levelekkel rendelkezik. Hogyha pedig az esztétika a fő célunk, akkor tanácsos inkább futónövény mellett dönteni, vagy esetleg egy cserepes virág mellett. Mindenesetre, az mindegyikre igaz lehet, hogy a legjobb, hogyha fényes helyen tartjuk őket, viszont nem éles fényben, mert akkor könnyedén elszáradnak majd. A vízigényüknek pedig a legjobb, hogyha egyenként utána nézünk, vagy kitapasztaljuk.