Női testépítők – mivel jár a tökéletesség?

Az átlagosnál izmosabb nőkkel sokféle sportág szereplői között találkozhatunk, például a nehézatléták, vagy a kajak-kenus sportolók, fitneszversenyzők, testépítők. Közülük kiemelkednek a testépítő hölgyek. Sokan irigykedve nézik az izmos testű barna testépítő versenyzőket. A tökéletes testnek azonban komoly ára van.

[wp_ad_camp_1]

A testépítés hagyományosan férfi sportág, de egyre több a testedzés és versenyzés iránt érdeklődő nők száma. A testépítők az izmok méretében és kidolgozottságában mérik teljesítményüket, a nőiesség ennél a sportágnál erősen háttérbe szorul. A versenyen a kőkemény izomzattal rendelkező barnított bőrű versenyzőket látjuk addig a pár óráig, napig, amíg a verseny tart. Senki sem tudja megtartani hosszabb ideig azt a formát, amivel a versenyre érkezik. Egy átlagember el sem tudja képzelni, mekkora hihetetlen nagy erő és kitartás szükséges egy ilyen fizikum létrehozásához. Több hónapnyi szigorú diéta betartása, az edzések tömkelege, egészségtelenül alacsony szénhidrátbevitel enyhén szólva is embert próbáló.

Ahogy közeledik a verseny időpontja, a testépítők egyre több időt töltenek az edzőteremben, ezalatt a tápanyagbevitelt egyre csökkentik. Az étrendben nem szerepelhet só, tejtermék és a szénhidrátbevitelt is a minimálisra kell leszorítani, emellett napi 6-8 liter folyadékbevitel ajánlott. Gyakorlatilag fűszerek nélkül elkészített főtt zöldségeken és csirkemellen kívül mást nagyon nem ehetnek. Pontosan meg van határozva, hogy testsúly kilogrammonként hány gramm szénhidrátot é proteint kell elfogyasztani. A verseny előtt három nappal lecsökkentik a folyadékbevitelt egy liter fél liter, verseny előtt már nem is lehet inni. A diéta alatt teljesen fel tud borulni a hormonrendszer, így a felkészülés utolsó hónapjában, durvább esetekben hosszú hónapokra kimarad a testépítő hölgyek menstruációja. Gyakran egy év is eltelik a verseny után, mire helyreáll a hormon- és vízháztartás.