Nem csak sólymokkal lehet solymászni

A solymászat ősi sportját űzők nem csak sólymokat, de számos más ragadozómadár fajt is röptetnek. Közülük néhány hazánkban is él. Solymászatra elsősorban sólymokat alkalmaznak, mivel ezek a madarak a leggyorsabb és legügyesebb röptű szárnyas ragadozók. Régen népszerűek voltak a nagy termetű kerecsensólymok, mára számuk olyan vészesen megfogyatkozott, hogy nem használhatóak solymászatra.

[wp_ad_camp_1]

Sokkal elterjedtebb a vándorsólyom alkalmazása, amely valószínűleg a Föld leggyorsabb élőlénye. Akár 300 km/h-s sebességgel zuhanhat rá gyanútlanul röpülő áldozatára. Ez a sebesség egyúttal azt is megmagyarázza, miért nem vadászik a földön rejtőző állatokra, a rácsapáskor valószínűleg összetörné magát. Népszerűek még az északi sólymok, a legnagyobb és legerősebb sólyomfélék, bár ezek tartása messze a legköltségesebb.

Vándorsólyom
Vándorsólyom

Nagyobb testű vadak elejtésére régóta népszerű madár a szirti sas. A vele való vadászatnak Belső-Ázsiában vannak nagy hagyományai, ott akár a farkast is elejtik vele! Rendszerint nyúl, róka, esetleg őz elfogására reptetik, de nagy mérete és súlya, valamint nehéz természete megnehezíti a vele való vadászatot. Talán ezért is vadásznak vele sokszor lóhátról. Hazánkba ritkán bukkan föl. A legsokoldalúbb solymászmadár valószínűleg a héja. A hazánkban is szép számmal fészkelő madárhoz viszonylag könnyű hozzájutni és kitartásban, rámenősségben vetekszik bármely ragadozóval. Gyorsan repülő madarak elfogására kevéssé alkalmas, de jól használható fácánra és nyúlra. A karvaly a héja kicsinyített mása. Méretéből kifolyólag csupán kisebb madarakra vadászhatunk vele, de egy jó kondícióban lévő tojó könnyedén legyűri a vele egyező méretű galambot vagy szarkát is. Magyarországon is gyakori ragadozómadárnak számít.