Néhány fontos információ a pet palackokról

Szinte minden nap használunk, fogyasztunk olyan folyadékokat, amik műanyag palackokban vannak tárolva. A pet palack, vagyis a polietilén-tereftalát, az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag. Ebből a fajta műanyagból, extrudálással, fröccsentéssel és fúvással állítanak elő különböző eszközöket.

[wp_ad_camp_1]

Ilyenek például az üreges testek, mint az ásványvizes, üdítős és más élelmiszerek csomagolására használt pet palackok nagyr észe. A polietilén-tereftalát nagyon könnyen formázható, jó az ütésálló képessége, jó a kopásállósága, stb. A műanyagok az életünk szinte minden területén jelen vannak, és mindenhol találkozhatunk velük. Rengeteg mindenhez használják, a járművektől kezdve, az elektronikán keresztül az egészségügyig mindenhol megtalálható.

PET-palack
PET-palack

A PET palackok alján található számok egytől hétig terjedhetnek és a polimertípusokat jelölik, amelyeket általában a műanyag újrahasznosíthatóságát jelző háromszögben találunk. A témával kapcsolatban több cikk is megjelent már, és a legtöbbjük szerint a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolásokat használva nem kerülnek olyan anyagok a szervezetben, amelyek rákkeltők vagy a hormonháztartásra káros hatással vannak.

Az 1-es számmal jelölt palackok, mint például az üdítős, ásványvizes flakonok, poharak és számos tisztálkodószer flakonja, egyértelműen káros hatással vannak a szervezetre. Ez amiatt van, hogy ezekből a nyers kőolajpárlatból készült palackokból hő hatására olyan anyagok oldódhatnak ki, amik károsak a szervezetre. Hőhatás nélkül is veszélyes tud lenni az egyes kóddal jelölt palack, ha túl sokáig áll benne a víz, mivel akkor is kioldhat lágyító szereket a műanyagból. A PET palackok újrahasznosítása jelentősen csökkenti a szeméttelepekre kerülő hulladék nagyságát.