Ne vigyük haza a munkahelyi gondokat!

A munkahelyen nyilván nap mint nap adódhatnak olyan problémák, amelyek bizony igencsak próbára teszik a türelmünket. Ha épp nem sikerült megoldanunk valamit és netán még a feletteseink is kifejezik nemtetszésüket az ügy kapcsán, hajlamosak vagyunk magunkba folytatni a haragunkat és csalódottságunkat, azonban sok esetben mindez csak addig tart, amíg haza nem érünk.

[wp_ad_camp_1]

Szeretteink körében aztán hirtelen vulkánszerűen kitör belőlünk minden sérelem és düh, a családtagok pedig csak értetlenül bámulnak ránk, hiszen ők talán épp csak annyit kérdeztek tőlünk, hogy milyen volt a napunk, vagy hogy melegítsék-e meg nekünk a levest? Bizonyára mindenkinek van a családjában legalább egy ilyen személy, ha viszont nincs, akkor talán épp mi magunk vagyunk a „bűnösök”. Persze, mindennek van érthető oka: az ember – az esetek jelentős százalékában – nem azzal a céllal jár be dolgozni, hogy minél hamarabb kirúgják, hanem azért, hogy idővel, fokozatosan, úgy szakmailag, mint anyagilag előreléphessen. Már most, ha ezt vesszük alapul, akkor valahol érthető, hogy a vezetői letolásra miért nem reagálunk olyan vehemensen, mint ahogyan azt az ösztöneink diktálják!

Munkahelyi gondok
Munkahelyi gondok

Munka közben nem engedhetjük meg, hogy a feletteseink és a kollégáink magunkból kikelve lássanak, valamint az sem lenne kifejezetten előnyös, ha a főnökök családtagjait kezdenénk szidni fennhangon, elvadult káromkodások közepette! Kétségtelen, hogy kénytelenek vagyunk legalább látszólag megőrizni a nyugalmunkat, függetlenül attól, hogy joggal vagy teljesen igazságtalanul kötnek belénk. Ha az utóbbi eset gyakorinak számít, akkor azért érdemes komolyan fontolóra vennünk a munkahelyváltást! Ha a főnökkel nem feleselhetünk, de ugyanakkor fújtatunk a dühtől, ne a családtagokon próbáljuk meg levezetni a feszültséget, ők ugyanis nagy valószínűséggel nem hibáztathatóak a munkahelyi gondokért. Ha úgy érezzük, hogy mégis vihar készülődik, inkább vonuljunk el egy időre, menjünk el sétálni vagy sportolni egyet vagy foglalkozzunk egy kicsit a kedvenc hobbinkkal, amíg meg nem nyugszunk! A rosszkor, rossz-helyen kinyilvánított harag ugyanis mérhetetlenül sok kárt tud okozni minden családban!