Ne hanyagoljuk el kutyánk féregtelenítését!

Miután egy új kutyakölyökkel bővül a család, hirtelen rengeteg tennivaló akad a négylábú kapcsán. Ki kell alakítani a napi rutinját, kialakul, hogy hol lesz a kedvenc helye (természetesen a lábunknál, a hálószobában), ráadásul vár még rá jó pár injekció is, így aztán az első hetek gyorsan és izgalommal telten telnek el.

Egy-egy aktuális állatorvosi vizit is sok információt hoz magával, ilyenkor egy jó orvos ellátja megfelelő tanácsokkal az újdonsült kutyatulajdonosokat, szóba kerül az állat étkezése, fürdetése, na és persze az is, hogy majd milyen rendszerességgel kell megkapnia a kötelező (veszettség elleni) és a nem kötelező (kombinált) oltását a kutyusnak. Nem mellesleg pedig az is elhangzik ilyenkor, hogy hogyan védekezhetünk megfelelően a kullancsok és a bolhák ellen havi cseppekkel és az is, hogy háromhavonta adjunk az ebnek féreghajtó tablettát.

Sajnos azonban akik nem kimondottan pedánsak és jegyzetelnek fel mindent jó előre (azaz az emberek nagy része), azok előbb nem utóbb elfeledkeznek a féreghajtó rendszeres adásáról. Az évente egyszer esedékes injekció a legtöbbünknek azért eszébe jut (még ha némi csúszással is), a bolhairtó cseppet pedig legkésőbb az első kullancs megjelenésekor már rá is nyomjuk a kutyus hátára. Ám a férgek láthatatlanok, s bár jelei vannak annak, ha az eb férges (hányás, hasmenés, esetleg néha levertség), ezt könnyen össze lehet téveszteni például egy egyszerű túlevéssel akár. Pedig mind az orsó-, mind a galand-, mind a kampósférgek komoly veszélyt jelentenek az állatra, és ami talán még nagyobb baj, hogy az első kettő ránk, emberekre is. Ha pedig az állat fertőzött, akkor mindig megvan arra az esély, hogy akár a szőréről, akár más felületről megfertőzze a család többi tagját is, különös tekintettel a kisgyerekekre. Ez a probléma azonban könnyedén megelőzhető, ha rendszeresen adunk féreghajtó tablettát az állatnak. Ha kell, írjuk fel a naptárban a következő időpontot, vagy állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkban, de ez az egy perces művelet nagyon sok problémától meg tud kímélni minket is és a kutyát is.