Naptej vásárlás a legfontosabb szempontok alapján

Az egyik legfontosabb szabály naptej vásárlás esetén, hogy elsősorban tisztázzuk, hogy melyik jelölés pontosan mit is jelent és ez mellett még, nem árt tisztában lennünk a saját bőrtípusunkkal is.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbben egy naptej, illetve krém kiválasztásánál a nagyban feltüntet számokat veszi alapul, melyek legtöbb esetben 15-50 között mozognak. A többség a 30-as illetve a gyerekek számára az 50-es faktorszámmal ellátott naptejet szokta választják. De valójában mit is takar ez a faktorszám? Nem mást, mint azt, hogy a használat után mennyi időt tölthetünk a napon, anélkül, hogy leégnénk. De az nem elég, hogy kiválasztjuk a faktorszámot a bőrtípusunkra is figyelnünk kell. Európában 6 féle bőrtípust különböztetünk meg, ebből 2-es és a 3-as a leggyakoribb. A 2-es a világosabb bőrszínt, míg a 3-as a bézs bőrszínt jelöli. Azok, akik a 2-es típusú csoportba tartoznak kb. 5-10 perc alatt égnek le napvédő nélkül. Ha a bőrtípusunk számát beszorozzuk a napvédő krémen található faktorszámmal, akkor így megkaphatjuk, hogy pl. egy 15 faktoros krémmel egy 2-es típusú bőrrel rendelkező kb. 30 percet, vagyis fél órát tölthet el a napon.

Naptej
Naptej

Ráadásul az UV-A és az U-VB sugarakról sem szabad megfeledkeznünk, és ellenük is védekeznünk kell, melyet a széles-spektrumú naptejek által érhetünk el. Miért is van erre szűkség? Azért, mivel az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését idézik elő, míg az UV-B sugarak pedig a leégést okozzák. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, hiszen fokozza a bőr daganatos elváltozását. A naptejek kiválasztásánál mindig figyeljünk arra, hogy minkét sugárzás elleni védelemmel rendelkezzenek. Találkozhatunk vízálló termékekkel is, melyek azt jelentik, hogy a használatukat követően, kb. 40percig garantálják azt a védelmet, melyet a csomagoláson tüntettek fel.