Nagyon gondoljuk meg, hogy mit posztolunk a közösségi médiákba!

A különböző közösségi médiák térhódítása egészen elképesztő. Nemrég még azt sem tudtuk, hogy eszik-e, vagy isszák ezeket az oldalakat, ma pedig már ezzel kelünk és fekszünk, itt beszéljük meg a legfontosabb dolgainkat, sőt, még az adásvételek nagy része is itt bonyolódik.

Az, hogy ilyen mélységben az életünk részévé váltak ezek az oldalak, sokszor meggondolatlanságra sarkallnak minket. Idővel ugyanis hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ami egyszer kikerül a világhálóra, az bizony ott is marad, ennek pedig komoly következményei lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatos felhasználásra törekedjünk, és mindig alaposan fontoljuk meg, ha valamit ki szeretnénk posztolni, mert egy-egy képpel nem csak magunkat, de akár szeretteinket is igen kellemetlen szituációba keverhetjük. Ami pedig az igazán nagy csapda az egészben, az az, hogy sok esetben nem is azonnali ez a kellemetlenség, hanem csak hónapok, sőt, nem ritkán évek múlva lesz problémás egy-egy posztunk.

Az első számú ökölszabály, hogy mindig tartsuk tiszteletben mások személyiségi jogait. Kiemelten vonatkozik ez a gyermekekre – mind a sajátunkra, mind másokéra -, hisz bár aranyosak a fotók, melyeken megörökítjük csemeténk legfontosabb mérföldköveit, ám egyáltalán nem biztos, hogy ő is szeretné, ha ezeket megosztanánk a nagyközönséggel. Adjuk meg a lehetőséget neki, hogy eldöntse majd, hogy milyen képeket enged ki magáról a világhálóra, és ne határozzunk ilyen fontos kérdésben önkényesen. Ugyanez vonatkozik a barátokra, ismerősökre, de még a rokonságra is. Mindig csak olyan fotót osszunk meg, amihez hozzájárulást kaptunk az azon szereplő egyénektől erre. Azonban nem csak a médiatartalmak jelenthetnek veszélyt. Nagyon körültekintően kell bánni a különböző egyéb megosztásokkal is, hisz bár a saját profilunk és oldalunk, elméletileg azt teszünk, amit szeretnénk – és amit a szabályzat megenged -, ám azt tartsuk észben, hogy amit kiteszünk, azt a munkáltatónk is látja, arról nem is beszélve, hogy állásinterjúkon bevett szokás megnézni, hogy a jelölt miket posztolt, és ha nem szimpatikus a tartalom, az akár a pozíciónkba is kerülhet. Gondoljuk meg tehát jó alaposan, hogy mikor mit osztunk meg, hisz az internet ugyan egy csodás hely – ha megfelelően használjuk -, ám ha meggondolatlanok vagyunk, akkor alaposan ráfaraghatunk.