Munkahelyi motiváció és motiváció a családban

A munkahelyen történő ösztönzés legfőbb célja, hogy úgy motiváljuk dolgozóinkat, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Ez többféle módon is lehetséges. A legelső, ami talán mindenkinek eszébe jut – bár nem feltétlenül ez a legmeghatározóbb – a pénz, vagyis a munkabér.

[wp_ad_camp_1]

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy ha egy adott munka elvégzésekor a kolléga kevesebb bért kap, az jobban motiválja az adott dolgozót. A munkabér mellett fontos szerepet játszanak a különböző juttatások is.

De nem csak az anyagi motivációs eszközök vezetnek hatékonyabb munkavégzéshez, hanem olyan dolgok is, mint például a megfelelő munkahelyi légkör, a rugalmas munkaidő. vagy a nem túl egyhangú a feladatok.

Motiváció még előrelépési lehetőség, hogy távolabbi célokat tudjanak megjelölni a jövőre nézve! És még egy fontos dolog, mint tudjuk, minden embernek szüksége van a pozitív visszajelzésekre, ez is remekül használható ösztönző eszköz.

Motiváció
Motiváció

Motiváció a családban

A családi motiváció leginkább az iskolai teljesítményben játszik szerepet. Tehát az, hogyan viselkedik a diák az iskolában, vagyis mennyire együttműködő, abban szerepe van a családi háttérnek.

Fontos szerepe van a mintakövetésnek, de itt kell megemlíteni a szülők általi jutalmazást, vagy büntetést is – ami ösztönzi a gyermeket a jobb eredmény megszerzésére.

Továbbá motiválhatja a szülő a gyermeket a pályaválasztásában is, hiszen sok gyermeket az ösztönöz, hogy arra a pályára lépjen, amelyre szülei is, esetleg tovább vigyen egy családi vállalkozást.

De nem csak a tanulmányaiban vagy pályaválasztásában motiválhatjuk gyermekeinket, hanem akár a családalapításban is mintaként szolgálhatunk. Egy jól működő, szeretet teljes családi légkör vonzóvá teheti gyermekünk számára, hogy egy ilyen családi élet kialakítására törekedjen.