Munkafolyamatok lebontása

Taylor elkülönítve a tervezést és végrehajtást, a munkát a legegyszerűbb feladatokra bontotta le, ami a 20-as évek futószalag koncepcióját eredményezte, szekvenciális munkafolyamattal és a feladatok szigorú elkülönítésével. Ez azonban, ismerve a már említett gazdasági (és egyéb társadalmi) tényezőket, ma már kevésbé járható út.

[wp_ad_camp_1]

Meg kell kérdőjelezni a működés rögződött megoldásait – komoly kihívás a megszokott, stabilnak hitt tevékenységek felülvizsgálata.

Merész teljesítménycélokat kell kitűzni, amelyek nem érhetőek el könnyedén, de nem is irreálisak, azaz csak a jelenlegi (hagyományos) fejlődési lehetőségeinket haladják meg.
Egyszerűsíteni kell a tevékenységeket és egyes folyamatokat akár megszüntetni. Csak azokat a folyamatokat kell megtartani, melyek a vállalat feladatainak teljesítésében kulcsfontosságúak és több értéket tudunk előállítani általuk, mintha alvállalkozók révén oldanánk meg őket (outsourcing).

Munkafolyamatok
Munkafolyamatok

A funkciókat és folyamatokat át kell gondolni, azaz meg kell határozni a funkcionális orientáció hátrányait, át kell alakítani ezt a hagyományos funkcionális szemléletet folyamat-orientált szemléletté. Emellett újra kell gondolni a menedzsment szerepét is egy ilyen vállalatban, és meg kell érteni e folyamatok architektúráját.

Az IT mint lehetőséget nyújtó tényező alkalmazandó. Az IT eszközöket biztosít, melyek új lehetőségeket adnak. Meg kell határozni, hogy akarjuk és tudjuk használni a technológiát az üzletben, s ha eldöntöttük, mit akarunk, megvizsgálhatjuk, hogyan kell alkalmazni és menedzselni azt céljaink elérésében.