Műanyag a szélben?

Mivel óceánjaink műanyagai egyre kisebb darabokra bomlanak anélkül, hogy vegyileg lebontanák őket, a keletkező mikroplasztok komoly ökológiai problémává válnak. A Weizmann Tudományos Intézet egy új tanulmánya feltárja a mikroműanyagok aggasztó aspektusát, az 5 mm-nél kisebb szemcsékként definiált részecskéket.

[wp_ad_camp_1]

Ezek a részecskék felfelé sodródnak a légkörben, és a szél által az óceán távoli részeire kerülnek, beleértve azokat is, amelyek látszólag tiszták. Az elemzésből kiderül, hogy az ilyen csekély töredékek órákig vagy napokig maradhatnak a levegőben, elterjesztve a tengeri környezet károsításának lehetőségét, és az élelmiszerláncon való felkapaszkodással befolyásolhatják az emberi egészséget. „Egy csomó tanulmány mikroplasztikumokat talált a víz felett, a partok közelében” – mondja Dr. Miri Trainic, az Intézet Föld- és Bolygótudományi Tanszékének professzora, Yinon Rudich professzorral és munkatársaival együttműködve. De meglepődve tapasztalták, hogy nem triviális mennyiséget találtak a látszólag tiszta víz fölött.

Koren és Vardi évek óta együttműködnek olyan tanulmányokban, amelyek célja az óceán és a levegő kapcsolatának megértése. Míg az óceánok anyagának felszívódását a légkörből jól tanulmányozták, az ellenkező irányú folyamatot – az aeroszolizációt, amelynek során illékony anyagok, vírusok, algadarabok és más részecskék sodródnak a tengervízből a légkörbe – sokkal kevésbé vizsgálták. Ennek a folyamatos erőfeszítésnek a részeként aeroszolmintákat gyűjtöttek a Weizmann laboratóriumokban történő tanulmányozás céljából, és ebben az időben több nemzetközi kutatócsoport is összegyűlt, hogy tanulmányozza a klímaváltozás hatásait, elsősorban a tengeri biológiai sokféleséget és a műanyagokat, amiket a szél szállíthat.