Most megtanulhatsz jó gazdi lenni!

Nem túlzás azt állítani, hogy az ember és a kutya már évezredek óta él együtt, ez az idő mégsem volt elég arra, hogy mindent megtanuljunk a kutyákról.

[wp_ad_camp_1]

Jürgen Castelijns kutyaszakértő arra hívja fel a figyelmünket, hogy a kutyatartás komoly felelősséggel jár. Amikor magunkhoz veszünk egy kölyökkutyát, felelőssé válunk. A mi felelősségünk, hogy a kutya egészséges, magabiztos és boldog társsá váljon. Sajnos gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy megfeledkezünk a kutyák elsődleges jellemvonásaikról; egyes gazdák emberi tulajdonságokat feltételeznek róluk és úgy bánnak velük, mintha a kisgyermekek lennének. Ez a fajta viszony nem jó a kutyáknak.

Mindenekelőtt meg kell tanulni, hogy a kutyáknak gazdára van szükségük; egy olyan gazdára, aki nem csak élelmet és vizet ad számukra, hanem akire hallgathatnak és felnézhetnek is. A különböző fajták különböző mértékben viselik el a gazdátlanságot; sajnos egyes kutyák teljesen neveletlenné és kezelhetetlenné válnak, ha nincs mellettük egy mindig határozott gazda. Más kutyákkal könnyebb dolgunk van, hiszen a többségük akár egy gyermekre is felnéz és elfogadja gazdájának.

Kutyák
Kutyák

Ellenben nem szabad elfelejteni, hogy a kutya szocializálás és lelki világának fejlesztése érdekében nagyon sok esetben felnőtt gazdára is szükség van. A legtöbb fajta igényli a határozottságot és az irányítást. Szeretik a szabályokat, a kiegyensúlyozott viselkedésükhöz keretekre van szükségük. Ha ezt megadjuk nekik, szófogadó, engedelmes és szerető társak lesznek.

Ha ez kölyökkutyák tervezünk választani, mindig vegyük figyelembe a fajtára jellemző jegyeket. A legtöbb kutyafajta remekül kijön a gyerekekkel, de emellett fontos szempont lehet a kutya mérete, tartási igénye és költsége, mozgásigénye és sok más dolog, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk, mielőtt egyik vagy másik fajta mellett döntünk.