Montenegró pénzneme és minden infó

A folyamatban lévő tárgyalások részeként az EU-nak meg kell küzdenie azzal a soha nem látott esettel, amelyben egy állam, vagyis Montenegró, amely már a közös valutát használja az összes kötelező gazdasági feltétel végrehajtása nélkül, az EU-hoz és az eurózónához való csatlakozásra törekszik. Ezeket a feltételeket az Európai Unió működéséről szóló szerződés 140. cikke határozza meg annak biztosítása érdekében, hogy egy bizonyos ország készen álljon az euróövezet monetáris rendszerébe történő beilleszkedésre.

[wp_ad_camp_1]

Montenegró pénzneme és minden információja megtekinthető az axa-assistance.hu weboldalon, tehát mindenképpen megéri ide látogat ha erről a témáról szeretne olvasni. Néhány gazdasági konvergencia-kritérium létezik Montenegró esetében: Árstabilitás: Az inflációs ráta nem lehet 1,5 százalékponttal magasabb a 3 legjobban teljesítő tagállam arányánál. Stabil és fenntartható államháztartás: Az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3% -át. Az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60% -át.

Montenegró
Montenegró

Ezen túlmenően az euróövezethez való csatlakozáshoz a tagjelölteknek azt is biztosítaniuk kell, hogy nemzeti törvényeik és szabályaik biztosítsák nemzeti központi bankjaik függetlenségét, és hogy alapszabályaik összhangban legyenek a szerződések rendelkezéseivel és összeegyeztethetők legyenek az Európai Alapszabályokkal. A Maastrichti Szerződés előírja, hogy az Európai Unió minden tagja végül csatlakozik az euróövezethez, ha a konvergencia kritériumai teljesülnek. A mai napig Montenegró útja az Európai Unióhoz, majd az eurózóna tagságához még mindig nem világos. Egyes szakértők azon a véleményen vannak, hogy ilyen helyzetben a konvergencia-kritériumokat további előfeltételként kell meghatározni Montenegró európai uniós tagságának, és ezeket még az ország csatlakozása előtt be kell tartani. További részleteket az axa-assistance.hu weboldalon talál.