Montenegró pénzneme és egyéb információk

2002. január 1-jén az euróbankjegyeket és -érméket hivatalosan forgalomba hozták számos európai országban, Montenegróban valamint Németországban is, ahol a Deutsche Mark korábban hivatalos pénznem volt. Így a Deutsche Mark az euró bevezetését követően azonnal megszűnt mint törvényes fizetőeszköz.

[wp_ad_camp_1]

Montenegró pénzneme és annak bővebb leírása elolvasható az axa-assistance.hu weboldalon és itt mindent megtalál ezzel kapcsolatban. A 2002 eleji eseményeket követően Montenegró úgy döntött, hogy hivatalosan és egyoldalúan bevezeti az eurót, először a Deutsche Mark párhuzamos törvényes fizetőeszközként, és 2002 júniusa óta az egyetlen törvényes fizetőeszközként. A fő motívumok ugyanazok voltak, mint korábban – a monetáris stabilitás biztosítása és az előző évtizedekben tapasztalt magas/hiper infláció elkerülése érdekében. A mai napig nincsenek hivatalos kapcsolatok vagy megállapodások Montenegró és az Európai Központi Bank között az euró hivatalos pénznemként történő használatának jóváhagyásáról. Az eurózóna országaiban az érméknek közös oldala van, amely Európa térképét ábrázolja, de az előlapon saját kialakításúak, ami azt jelenti, hogy minden érme egyszerre többféle mintával rendelkezik. Négy európai mikrorészleg (Andorra, Monaco, San Marino és Vatikán), amelyek pénzneme az euró, szintén joguk van előlapon saját mintájú érmék verésére.

Montenegró
Montenegró

Az euróövezet tagjaival ellentétben Montenegrónak nincs hatásköre saját euróérmék verésére, ezért nincs saját nemzeti oldala a használt érméken. Inkább a már forgalomban lévő számláktól és érméktől függenek. Amikor Montenegró nemzeti valutaként kezdte használni az eurót, az Európai Központi Bank kezdetben nem talált kifogást e lépés ellen. Azóta azonban az Európai Bizottság és az EKB elégedetlenségét fejezte ki Montenegró egyoldalú euróhasználatával kapcsolatban. Bővebb leírásért nézzen be még ma az axa-assistance.hu weboldalra.