Mogyorótermesztésről, amit tudni kell

Amit elsősorban tudni kell róla, hogy olcsó és könnyedén elsajátítható. Azt is mondhatjuk, hogy a mogyoró talán az egyik legolcsóbban termeszthető növények közé tartozik. A termése pedig nagyon értékes.

[wp_ad_camp_1]

A mogyoró nagyon ízletes és finom termés, amely nagyon sok féleképpen felhasználható. Amennyiben egy ültetvényt szeretnénk ültetni, akkor érdemes tudni, hogy egy tövén megtalálható a hím és a nőivarú virág is, viszont önmegtermékenyítésre még így sem képes. Ezért egy ültetvényen belül érdemes több fajtát egymás mellé telepíteni. Így a szél hatására szállított virágpor könnyedén megtermékenyítheti a virágokat. Ám annak érdekében, hogy megfelelő legyen a pollenszóródás a az uralkodó szél felőli oldalon és arra merőleges irányba 1 sor porzófajtát és 1-2 sor főfajtát ajánlott ültetni. A tenyészterület leggyakrabban 5×2,5 méter. Ám sokszor megfigyelhetünk más rendszereket is. Attól függően változhatnak ezek a rendszerek, hogy gépesíteni szeretnénk az ültetvényben való munkálatokat, vagy mindet szabadkézzel szeretnénk végezni. Ugyanis, ahhoz, hogy a különféle munkálatokat eltudjuk végezni a megfelelő eszközökkel, akkor helyet kell kihagynunk, hogy azok elférjenek anélkül, hogy a csemeték sérülnének.

Mogyorótermesztés
Mogyorótermesztés

A legtöbb esetben egy új telepítés esetén 1 méter bujtványokat szoktak ültetni, melynek a csúcsát rögtön visszametszik a koronaékesítés érdekében. Az első 3-4 évben kell kiválogatni 4-5 darab vázágnak valót. Melyekből később katlan koronát nevelnek. Lényeg, hogy minden ág napsütött legyen, mivel azok az ágak melyek árnyékban vannak azok akár 2-3-szor is kevesebbet teremhetnek. A későbbiekben mindig arra kell figyelni, hogy a korona közepe napsütött legyen. Továbbá fontos tudnivaló még, hogy sosem szabad mély talajművelést végezni, mivel az károsíthatja a gyökereket.