Mit tesz az emberi szervezettel a front?

Ma már az időjárás jelentéshez alapvetően hozzátartozik a várható fronthatásokról szóló hirdetés is. Mellyel egyre többen foglalkoznak, ugyanis egyre több az érintett e téren.

[wp_ad_camp_1]

Napjainkban már számtalan betegséget hoznak összefüggésbe az időjárás változással. Amennyiben egy napszúrást, leégést, bőrrákot, vagy fagyási sérüléseket veszünk alapul, akkor az teljesen érthető, ám most más jellegű panaszokról szeretnénk beszélni. Ugyanis ezek a jelenségek már sokkal kevésbé nyilvánvalók és nem igen találni olyan orvost, aki ki állna az mellett, hogy bármilyen összefüggés is lenne a kettő dolog között. Az orvosmeteorológia területén nagyon sok tudás áll már rendelkezésünkre, ám célzott vizsgálati eredményekből annál kevesebb. Az időjárásváltozás jelző képességünket a minket körülvevő reakcióknak köszönhetjük. Ezek pedig a következők: a minket körülvevő légköri állapotok, illetve a szervezetünk állapota. Az időjárás, mint közérzetünket jellemzően befolyásoló tényezőként meg kell említeni a hőmérsékletet, a páratartalmat, a levegőben található pollentartalmat, a napsütéses órák számat, illetve a légszennyezettség arányát.

Front
Front

Ám mindmáig kétséges, hogy ezek együttesével magyarázhatjuk a frontérzékenységet. Sokkal inkább az orvosmeteorológiával foglalkozók a légköri töltésviszonyokra és alacsony frekvenciájú légnyomás-ingadozásra gyanakszanak. Az időjelentés által elhangzott információkat, melyek a front hatásokra vonatkoznak, nem mindig lehet 100%-ban komolyan venni, ugyanis itt mindig nagy területeket jellemeznek és nem mindig tudják figyelembe venni a tengerszint feletti magasságokat, vagyis az úgynevezett mikroklimatikus viszonyokat. Az egyéni érzékenységet nem csak genetikai adottságok befolyásolhatják, hanem örökletes betegségek is kihatással lehetnek.