Mit tegyünk, ha magas a vérnyomásunk?

A magas vérnyomásról sokszor nem is veszünk tudomást, amíg nem kezdjük el egyre gyakrabban tapasztalni az olyan kellemetlen tüneteket, mint a gyengeségérzés, terheléskor tapasztalt nehézlégzés, mellkasi fájdalom, látászavar, szédülés, fejfájás vagy orrvérzés. A legnagyobb probléma a magas vérnyomással az, hogy sok esetben a tünetek olyan ritkán jelentkeznek, hogy a beteg nem is veszi őket figyelembe, azonban ha nem teszünk lépéseket vérnyomásunk normalizálása érdekében, az súlyosabb szövődményekhez is vezethet.

[wp_ad_camp_1]

De lássuk mit is tehetünk azért, hogy mérsékeljük a vérnyomásunkat! A hipertónia az egyik leggyakrabban előforduló krónikus betegség, így fontos, hogy a kivizsgálás után az orvos által javasolt gyógyszereket kiváltsuk és rendeltetésszerűen alkalmazzuk. Ez azonban önmagában még nem lesz elég a gyógyuláshoz, elengedhetetlen, hogy az életmódunkon is sürgősen változtassunk! Első lépésben érdemes végleg kiiktatnunk a cigarettát és a kávét a mindennapjainkból, ezek ugyanis szintén emelik a vérnyomást, a dohányzás egyéb, egészségre káros hatásairól már nem is beszélve. A túlsúlyos betegeknek ajánlott, hogy rendszeres testmozgást végezzenek, és természetesen oda kell figyelniük arra, hogy mit és mennyit esznek, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanis szintén szerves részét képezi a gyógyulásnak.

Magas vérnyomás
Magas vérnyomás

A magas vérnyomásban szenvedőknek nincs elég kálium, kalcium és magnézium a szervezetükben, éppen ezért ezeket is fontos pótolni a megfelelő ételek fogyasztásával, valamint étrend-kiegészítők segítségével. És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsünk el, lazítani! Köztudott, hogy a stressz az egyik legkárosabb hatás, amely a szervezetünket érintheti, különösen igaz ez a vérnyomás esetében, ha belső feszültségeinket nem tanuljuk meg kezelni és elengedni, akkor sajnos sem a gyógyszeres kezelés, sem pedig az életmódváltás nem fogja megoldani a problémánkat. Akadnak azonban olyanok is, akik nem hisznek a gyógyszeres kezelések hatékonyságában, vagy úgy gondolják, kiegészítésképpen szeretnének még valamilyen alternatív gyógymódot is kipróbálni. Ha valaki nyitott az effajta gyógymódok felé, akkor érdemes kipróbálnia az akupunktúrát, különböző masszázsterápiákat, homeopátiás szereket, táplálék-kiegészítőket, aromaterápiát vagy hangterápiát, a betegség lelki okainak feltárásában pedig nagy segítségünkre lehet egy jól képzett pszichológus is.