Mit tegyünk, ha hangos a laptop ventilátora?

A hordozható számítógépek hatalmas technikai fejlődésen mentek át az elmúlt két évtizedben. Régebben elképzelhetetlen volt, hogy a teljesítményük akár csak megközelítse az asztali gépekét. Ma már ez mindennapos dolog. Ezt pedig úgy sikerült elérni, hogy a méret sokkal kompaktabb, mint valaha.

Jó pár évvel ezelőtt még csodaszámba ment, ha két centiméter alatt volt egy notebook vastagsága, most már ennek a feléből is kihozzák a mérnökök. Azonban teljesítmény, hordozhatóság ide, vagy oda, egy dolog még mindig nagy rákfenéje a hordozható masináknak. Ez pedig nem más, mint a hűtés. Talán nem is kell túlságosan magyarázni, de az asztali gépekkel közel azonos teljesítmény együtt jár azzal, hogy a laptopokban található processzorok – és ezalatt mind a fő, mind a videokártya processzort értjük – hő leadása igen magas. Míg azonban egy méretes asztali gépházban bőven van hely a megfelelő hűtő ventilátorok elhelyezésére, addig az 1-2 centiméteren igazi mérnöki csoda megoldani ezt. Ennek megfelelően aztán minden milliméter hely tűpontosan ki van használva és a laptopok hűtése egy tökéletesre csiszolt rendszer.

Ebbe a jól kitalált gépezetbe azonban időnként porszem kerül – és ezt most bár képletes értjük, valójában gyakorlatilag is ez a helyzet -. Legyen bármilyen tisztaság otthonunkban, bizony a por megtalálja az utat a gépünk belsejébe, és ha nem is hetek alatt, de hónapok múltán jó nagy mennyiség lerakódik a nyákon, a ventilátorok lapátjain és minden talpalatnyi kis helyen. Ez pedig eleinte csak plusz melegedést okoz, ami miatt aztán még jobban pörögnek a ventilátorok, ez pedig egy ördögi kört eredményez, aminek a vége egy hangos, zörgő gép. Szerencsére van megoldás, ám a legjobban akkor járunk, ha megelőzzük ezt a problémát. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 3-6 havonta egyszer elvinni egy szakszervizbe a masinát egy alapos tisztításra. Sajnos otthon megoldani ezt elég macerás, ráadásul az összeszerelésnél nagyon kell figyelni, így az a biztos, ha hozzáértő kezekre bízzuk a dolgot. Ugyanez a helyzet akkor is, ha már megtörtént a baj és már hangos a gép. Ilyenkor irány a szerviz, ahol rendbe teszik, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint fenntartani a hibátlan állapotot.