Mit tegyen ha az álláskeresésről beszél a család?

Ha egy frusztráló álláskeresés kellős közepén van, az ünnepek az év legrosszabb időszaka lehet számára. Lehet, hogy nem éppen a legjobbat hozza ki önből amikor Marika néni folyamatosan azt kérdezi, miért nem talált még munkát. Tehát mit kell elmondania a családnak és a barátainak az ünnepek alatt (vagy bármilyen összejövetel alkalmával), amikor felháborodnak az álláskereséssel kapcsolatban?

Amikor egy régi rokonhoz látogat, mindig van egy kellemetlen pont a beszélgetésben, amikor a munkával kapcsolatos „helyzetéről” kérdezik. Fogcsikorgatás és idegeskedés helyett udvariasan mondja el Józsi bácsinak, hogy értékeli aggodalmát, biztosítsa róla, hogy folytatja a keresést, és mondja meg neki, hogy értesíteni fogja, ha helyzete jobbra változik. Miután ötödik alkalommal kérdezik az álláskeresési erőfeszítéseiről, nehéz lehet emlékezni arra, hogy a családja csak segíteni próbál. Lássa a kérdést úgy, amilyen valójában: gondoskodás és törődés a jólétéért. Emlékszünk, hogy mi is belefáradtunk abba, hogy álláskeresés közben válaszoljunk az embereknek a kérdésre, de csak azért kérdezik, mert érdekli őket a karriere sikere. Használja arra, hogy gyakorolja a liftbeszédet, és élvezze a családdal és a barátokkal töltött időt. Tehát még ha nehéz is, próbáljon türelmes lenni, és tisztelettel bánjon velük.

Valószínűleg barátainak és családtagjainak a legjobb szándéka az, hogy álláskereséséről kérdezősködik, de frusztráló lehet, ha továbbra is rosszallják az elhelyezkedési kilátásait. A béke megőrzése érdekében köszönje meg nekik, hogy bejelentkeztek Önhöz, de tudassa velük, hogy álláskeresése nagyobb kihívást jelent, mint remélte. Dorothy Tannahill-Moran vezetői és menedzseri karrieredző azt mondja, hogy a válaszokat röviden és optimistán kell adni, különben „problémamegoldó módba” kerülhetnek, ha nem óvatos. „Ha a rövid válasza után folytatják a mondókát, maradjon következetes a rövid, optimista válaszokkal.”