Mit tegyél, ha nem eszik eleget a gyerek?

Szülőként mindig a legjobbat szeretnénk gyermekeink számára, ám van, amikor a lurkók egyáltalán nem könnyítik meg az ez irányú törekvéseinket. Persze ahány gyerek, annyiféle szokás – és temperamentum -, ám sajnos rengeteg szülő szembesül azzal a problémával, hogy a gyerkőcnek nincs étvágya, vagy épp csak ideje enni, hisz annyi a tennivalója, hogy abba nem fér bele tíz-tizenöt perc üldögélés az etetőszékben, illetve az asztalnál.

Ilyenkor aztán nincs mit tenni, hisz azért enni kell, így marad az a roppant kényelmetlen és idegőrlő megoldás, hogy az egész napot azzal töltjük, hogy egy-egy falat étellel kergetjük a kicsit, és valahogy két játék között megpróbáljuk bele imádkozni azt. Utólag ezekre a pillanatokra majd nevetve gondolunk vissza, ám amikor ez a helyzet a mindennapok része, akkor bizony egyáltalán nem könnyű türelemmel viselni. Sajnos általában tényleg nem azon múlik az étkezések sikeressége, hogy olyan étellel kínáljuk a gyereket amit szeret – vagy olyannal, ami nagyon nem mozgatja meg a fantáziáját -, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a világ tele van felfedezni valóval, és azok mindegyike sokkal érdekesebb a tányérnál, illetve a falatoknál.

Ha mégis úgy döntünk, hogy ez az állapot fenntarthatatlan, és szeretnénk nyugodtan elkölteni a közös étkezéseket, akkor van pár trükk, amivel próbálkozhatunk. Az egyik az, hogy valamilyen úton-módon megpróbáljuk érdekesebbé tenni az étkezéseket. Ez lehet egy különleges tányér, vagy kimondottan a kicsik számára készült evőeszköz készlet, ám akár az ételekkel is bűvészkedhetünk, hisz a lényeg, hogy valahogy megragadjuk a gyermek figyelmét. Végső soron pedig bevethetjük a jolly jokert is, és engedve az elveinkből némi mesenézéssel is leköthetjük ilyenkor a gyermeket, hisz végeredményében a lényeg az, hogy megfelelő mennyiséget egyen, ennek eléréséhez pedig bizony néha áldozatokat kell hozni.