Mit kell tudni a parlagfű elleni törvényről és magáról az allergiáról

Idén sokkal kevesebb parlagfű koncentrátum van a levegőben, mint tavaly ilyenkor, hangzott el a napokban a híradásokban. Ma Magyarországon 10 emberből kettő biztosan szenved a parlagfű allergiától. A június végén, július elején virágzó parlagfű ellen igen hatékonyan lehet védekezni.

[wp_ad_camp_1]

A parlagfű az egyik legigénytelenebb növény, amely képes bármilyen területen megélni. A magja folyamatosan jelen van a talajban, de ha valamilyen növénytakaró befedi, akkor azon képtelen áthatolni. A parlagfű elleni védekezés kötelezettségét ma már jogszabály írja elő. A 2000. évi XXXV. törvény szabályozza a parlagfű elleni kötelező védekezést. A védekezés a föld használójának vagy tulajdonosának a kötelezettsége és ez alól semmi sem mentesíti. A területileg illetékes földhivatalok folyamatosan ellenőrzik a saját körzeteiket és amennyiben a mezőgazdászok parlagfüvet találnak a határszemlék során, úgy a tulajdonos vagy használó borsos bírságra számíthat.

Parlagfű
Parlagfű

A parlagfű pollenje a légutakon keresztül támadja meg szervezetünket és okoz szénanáthás és asztmás tüneteket. A szénanátha egyik legkellemetlenebb tünete az orrviszketés és ez még fokozódhat, hiszen szájpad viszketés és folyamatos tüsszögés is kísérheti a szénanáthát. Az asztma a megszokott tüneteket produkálja, azaz fulladást, nehézlégzést. A légúti allergiákat csak úgy tudjuk megszüntetni, ha közvetlen környezetünkből kiírtjuk az allergént. Amikor a levegőben túl magas a pollenszám, akkor ne sok időt töltsünk el szabadlevegőn. Éjszaka folyamatosan szellőztessük hálószobánkat és hajunkat naponta mossuk meg, hiszen az hordozza a legtöbb pollent.