Mit kell tudni a babamasszázsról?

A babamasszázs nem erőltet semmilyen érintést, tapintást, a cél a baba igényeinek kielégítése, megismerése, a saját tempójú pozitív, lazító, szeretettel teli érintések átadása. A babamasszázs technikája Vimala NcClure nevéhez fűződik, aki négy technikát ötvözve dolgozta ki a módszert: a svéd masszázst, az indiai masszázst, a talpmasszázst és a jóga alapelemeit vegyítette.

[wp_ad_camp_1]

A babamasszázs elősegíti a szülő és a gyermek közötti kommunikációt, erősíti a köztük lévő kötődést. A masszázs erősíti a baba izomzatát, segíti a nyirokkeringés, a légzőrendszer, a gyomor és bélrendszer működését, fejleszti az idegrendszert és az érzékszerveket. A babamasszázs növeli az érzelmi intelligenciát, fájdalomcsillapító hatással bír, oldja a stresszt és a feszültséget ás lazítja az izmokat. Igazoltan növeli az anyatej termelését. A babamasszázs során olajat használnak, ami tápláló a bőrnek és kellemes érzetet nyújt a babának. Az ilyen típusú érintéseknek feszültségoldó hatása van nemcsak a babára, hanem s szülőre nézve is.

Babamasszázs
Babamasszázs

Azokban a családokban, ahol a gyermekek mindennap megkapják a simogatást, érintést, ott a babák egészségesebben fejlődnek és kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint azok a társaik, akik nem kapnak babamasszázst. A kezelést már újszülött korban el lehet kezdeni, országszerte találunk olyan tanfolyamot, ahol oktatják a babamasszázs technikáját. Jó, ha be tudjuk építeni a napi programba, a masszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen gyakorolják. Újszülötteknél öt perces masszázzsal kezdjünk, aztán ha a baba elérte az 1-2 hónapos kort, akkor emelhetjük a masszázsra fordított időt 8-10 percre. Frissítő masszázsként reggel, lazító masszázsként este javasolt végezni a gyakorlatokat. A masszázst nem csak csecsemőknél lehet alkalmazni, hanem ahogy nő a gyerek változtatva a technikán egészen kamaszkorig hasznos lehet.