Mit jelent a mezőgazdasági termelés?

A mezőgazdaság fogalmának meghatározása nem csak annyit takar, hogy a földművelésből származó termékek eladása. Ennél azért bonyolultabb dologról van szó. A mezőgazdaság szerepe és jelentősége számos területen megmutatkozik.

[wp_ad_camp_1]

A mezőgazdaság az emberiség talán legfontosabb tevékenysége. Hogy miért? Mert a mezőgazdaság teremti elő az élet fenntartásához szükséges alapvető élelmiszereket és egyéb nélkülönzhetetlen nyersanyagokat. Továbbá a világ népességének aktívan dolgozó részének legalább fele ebben a szektorban dolgozik. A Föld felszínének több, mint harmadrészét a mezőgazdaság használja, a fennmaradó felszín 30%-a pedig szintén ezt az ágazatot szolgálja ki. A mezőgazdasági gépek gyártása még egy időben a legfontosabb és legnagyobb ipart igénylő gyártási területek egyike volt, mára ez kissé megváltozott. Most is a legfontosabbak egyike, ám az ipari termelésben kisebb százalékot foglal el.

Mezőgazdasági termelés
Mezőgazdasági termelés

Nagyon érdekes, hogy az említett tények mellett a mezőgazdaság a világ GDP értékének csupán 4%-át adja. Ennek két fontos oka van. Részben a gazdasági fejlődés előrehaladásával az agrártermékekkel szemben felértékelődnek az ipari termékek és a szolgáltatások. Emellett a fejlett országokban az élelmiszereszükséglet csak a népesség növekedésének arányában emelkedik. Nyilvánvaló, hogy a táplálékfogyasztás egy határon túl nem növekszik, az embereknek megvan a maximális szükségletük, mely nem tud növekedni. A fejlődő világ gyorsan növő népességének nagy része azonban szengényebb országokban él, így az anyagi lehetőségeik erősen korlátozzák az élelmiszerfogyasztásukat. A legszegényebb országok népességének növekedése minimális fogyasztási növekedést jelent. A népesség növekszik, ezzel együtt az éhínség is.