Mit a teendő motorbaleset esetén?

Az utakon sajnos minden pillanatban történik egy baleset. Hol komolyabb, hol gyengébb sérüléseket szenvednek az emberek. Egy motorbaleset sokszor nagyon ijesztő tud lenni. Mit tegyünk, ha egy motorbalesetet látunk?

[wp_ad_camp_1]

Egy motorbaleset bármikor bekövetkezhet. Amennyiben lehetőség van rá igyekezzünk minél előbb segítséget nyújtani a balesetben megsérült személynek. Legyünk nyugodtak és ne pánikoljunk! Ez a legfontosabb! A következő lépéseket pedig próbáljuk a lehető legnagyobb odafigyeléssel véghez vinni. Az esetek többségében azonnal odaszaladnánk segíteni a rászorulón. Viszont ennek igen veszélyes kimenetele is lehet. Saját életünket is veszélybe sodorhatjuk, ha nem tudunk megfelelően mérlegelni. Ne hagyjuk, hogy a pánik irányítsa az elménket. Minden mozdulatunkat nagy fegyelemmel gondoljuk át. A biztonság az első. Győződjünk meg arról, hogy a motorbaleset helyszíne veszélytelen. Ügyeljünk a körülöttünk levő emberekre is. Hívjuk fel figyelmüket a rendkívüli történésekre, a további balesetek és sérülések elkerülése érdekében. Soha ne közelítsünk meg égő járműt. Igyekezzünk minél hamarabb segítséget hívni.

Motorbaleset
Motorbaleset

Amennyiben a motorbaleset áldozatai továbbra is komoly veszélynek vannak kitéve, akkor vállalhatunk némi kockázatot és elvihetjük őket és biztonságos terepre. Hívjuk a segélyhívót és magyarázzuk el, hogy mi történt. Adjuk meg az adatokat. Ügyeljünk arra, hogy minden perc számít. Amennyiben a sérült nem mutat életjelet, kezdjük meg az újraélesztést. Az újraélesztést abban az esetben kezdjük meg, ha nem észlelünk légzést. Térdeljünk a beteg oldalához és tegyük szabaddá a légutakat. Nyújtott karokkal nyomjuk le a mellkast 3-5 centiméterre. Ezt követően engedjük fel. A műveletet ismételjük meg 30-szor. Ügyeljünk arra, hogy határozottan és egyenletes tempóban nyomjuk a mellkast. Ezután végezzünk két befújást szájon át. A mentők kiérkezéséig folytassuk a mozdulatsorozatot. Amennyiben elfáradunk, kérjük meg egy társunkat, hogy segítsen. Így könnyen megmenthetjük egy motorbaleset sérültjét.