Mire van szüksége egy kölyökkutyának?

Az emberek gyakran tartanak kisállatot. A legtöbb ember kutyát tart, egyrészt azért, hogy őrizzék a házat, és elriasszák az esetleges betolakodókat, másrészt pedig azért, mert egyszerűen kedvelik a társaságukat. Akármelyik esetről is legyen szó, a legtöbben a kiskutya beszerzése mellett döntenek, mert sokkal jobb, ha az már egészen kicsi korától megszokja a gazdáit, és azt a környezetet, amelyben élni fog majd.

[wp_ad_camp_1]

A kölyökkutyák azonban nem mindig „könnyű esetek”, sokszor szinte lehetetlen, hogy kordában tudjuk őket tartani. Nagyon kell vigyázni, hogy már a kezdetektől éles határvonalat szabjunk nekik, és ne engedjük, hogy akármit megcsináljanak. Viszont ennek a dolognak a másik oldala is nagyon lényeges, vagyis az, hogy mindenképpen biztosítsunk nekik elegendő mozgásteret, valamint lehetőséget arra, hogy szabadon felfedezhessék maguknak a világot, még hogyha ez azzal is jár, hogy egy-két használati tárgyunkat tönkreteszik a frissen kibújt fogaikkal. Amennyiben megtaláljuk az aranyközép utat, és persze be is tudjuk tartani, valamint tartatni a házikedvenceinkkel is, biztosan egy vidám és engedelmes kutyával tölthetjük az időnket. Van olyan eset is, amikor a kutya egy örök életre engedetlen marad, viszont ez legtöbbször nem a genetika, hanem a nevelés kérdése.

Kölyökkutya
Kölyökkutya

Azok az emberek, akik panellakásban tartanak kutyát, nem ugyanazokat az idomítási elveket kell, hogy alkalmazzák, mint azok, akik kertes házban fognak hozzá a nevelésükhöz. Fontos megjegyezni itt azt, hogy valaki csakis akkor tartson panellakásban állatot, hogyha annak megfelelő mozgásteret tud biztosítani. Mind a kisebb, és mind a nagyobb testű kölyökkutyáknak nagyon fontos, hogy már egészen kicsi koruktól meglegyen az elégséges terük, és a lehetőségük arra, hogy levezessék a felgyülemlett energiájukat.