Mire jó a házfelügyelő robot?

Manapság, mikor már bárki játszhat drónokkal és szinte minden tevékenységre kikísérleteztek már robotokat, egyáltalán nem meglepő, hogy házvezetőnőnek is lehet külön robotot használni. Igaz, még nem elterjedtek ezek a megoldások, de a prototípusok már megvannak.

[wp_ad_camp_1]

Egyik érdekesség pont a házvezetést ellátó kis gépezet, mely valószínűleg nem fut majd be nagy kerriert, ám egyedisége megkérdőjelezhetetlen. Egy kisméretű, három keréken közlekedő eszközről van szó, melyet a Rovio névre kereszteltek. Alapvetően ez egy kerekeken guruló, wifivel irányatható webkamera, melynek számos kiegészítőfunkciója is van. Ezekkel a robot alkalmas arra, hogy távolról is szemmel lehessen tartani a házat. Egy nyaralás vagy hosszabb távollét alkalmával kimondottan hasznos lehet, bár ilyenkor egy megbízható szomszéd is tökéletes választás. Azonban ha van házi kedvenc, napi szintű felügyeletére van lehetőség a Rovioval. Ámbár valószínűleg technikai zsákutca marad.

Házfelügyelő robot
Házfelügyelő robot

Nem csupán a helyiségek körbepásztázására és szemmel tartására alkalmas a házfelügyelő robot, hanem a beépített hangszórókkal a kommunikációra is. Így akár telefonos, videobeszélgetéses kommunikációt is lehet folytatni a családtagokkal, esetleg a háziállattal, ha arra szükség van. A guruló robot nem egyszerűen csak irányítható, de programozható is. Alaptulajdonsága, hogy kameráján keresztül észleli a tárgyakat és a terepviszonyokat, így kikerül mindent, útvonalat lehet programozni bele. Kimondottan önálló eszköz, hiszen az akkumulátor merülését észlelve, önmagától csatlakozik a töltőre, így nem történhet meg, hogy valami elmarad, mert lemerült. A gép egyedi jelszóval üzemeltethető, tehát idegen nem tud hozzáférni a készített képekhez.